To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Techniczne od 2006r - L200 z 2012 r. - problem z R/D Lock

DETEKT - 11-02-2017, 14:10
Temat postu: L200 z 2012 r. - problem z R/D Lock
Witam

Od 3 tygodni jestem posiadaczem L200 z 2012 r. w wersji 178 KM (Intense HP). Zauważyłem ostatnio, że w ogóle nie załącza się blokada tylnego mostu. Niestety, gdy kupowałem auto, nie sprawdziłem działania tego systemu - prawdopodobnie już wcześniej blokada nie działała. Robię wszystko zgodnie z instrukcją: ustawiam wajchę napędu w pozycji 4HLc lub 4 LLc i naciskam przycisk R/D lock i nic się nie dzieje. Nie zapala się kontrolka blokady mostu i żadna inna. Próbowałem już wszystkich kombinacji (w czasie jazdy, na postoju, itp.) i nic nie pomaga. Tak, jakby przycisk był w ogóle nie aktywny. Myślałem, że może bezpiecznik padł, ale nie mogę znaleźć bezpiecznika od R/D Lock (jest w ogóle taki?).

Czy ktoś ma pomysł, co mogło się stać?

Auto wcześniej jeździło jako firmówka i mogło mieć wielu kierowców. Słyszałem, że zdarza się czasami, że niektórzy celowo "dezaktywują" możliwość załączania blokady tylnego mostu w celu ochrony samochodu przed niefrasobliwymi użytkownikami.

Michał_PIII - 12-02-2017, 00:42

Ciężko zgadywać, może być kilka rzeczy
A sugerujesz się tylko kontrolką czy sprawdzałeś że faktycznie blokada się nie zapina?

DETEKT - 12-02-2017, 11:17

Testowałem wczoraj napęd na śniegu i wydaje mi się, że blokada nie zapinała się.
zbyszekm2 - 13-02-2017, 17:13

A skrzynie biegów na luzie masz?
DETEKT - 24-02-2017, 17:54

Problem rozwiązany - wyciągnięty bezpiecznik. Czyli zgodnie z podejrzeniami, ktoś wypiął, żeby nie było możliwości blokowania mostu.