Tuning - Zwiękrzenie mocy w Mirage 1,6 T
Anonymous - 15-03-2007, 09:47 Temat postu: Zwiękrzenie mocy w Mirage 1,6 T Witam serdecznie
Tja i jak w temacie posiadam Mirage 1,6 turbo (4G61T) jak sie okazuje chce wiecej mocy Szukam najleprzego rozwiazania na zwiekrzenie mocy i nie chodzi mi o zwiekrzenie o 10 czy 20 kucy --50/60 minimum . Oczywiscie bezpieczne zwiekrzenie tak co by silnik nie umarl !
Prosze o jakies porady i ewentualnie adresy firm ktore by mi w tym pomogły
Pozdrawiam
truespinmice - 15-03-2007, 11:57
Na początek zabawy:
Dość prostym i tanim sposobem jest podniesienie ciśnienia doładowania oraz rozluźnienie wydechu (przelot z tłumikami przelotowymi - całość np. 2.5"). Możesz jeszcze zaopatrzyć się w IC (o ile nie masz -nie wiem) z "twardymi" rurami plus ewentualny regulator ciśnienia paliwa. A po tym wszystkim wymagane jest strojenie i zmierzenie AFR'u. Może być potrzebny jeszcze SMT6.
To tak ogólnie, a dokładnie: to trzeba by było się zapoznać z twoim autem.
Natomiast jeżeli chcesz "minimum 50/60 kucy" to w grę wchodzi zmiana suszarki + paręnaście innych rzeczy.
Czyli kwota nie mała.....
Ale najważniejsze pytanie pozostaje: czy twój silnik jest na tyle zdrowy by podołać temu zadaniu..........?
Weź też pod uwagę pozostałe podzespoły (przeniesienia napędu i mocy na asfalt).
Serek - 15-03-2007, 12:34
Proponuję sprawdzić na hamowni stan obecny. Później pełna diagnostyka pojazdu. Kiedy będzie wiadomo, że silnik jest w dobrym stanie mozna podjąć próbę jego modyfikacji. W przeciwnym razie będzie to ostatnia rzecz zrobiona przy silniku.
Hubeeert - 16-03-2007, 00:17
Tomba, swap na 4g63t.
Jezeli nie to przekladka glowicy z dolotem i wydechem od 4G63T + montaz IC.
Lub jeszcze prosciej
Wydech 2,25 - 2,5" - ostrzegam na 2,5 bedzie leb urywac
Turbo TD05-14b z ECLIPSE (nie wiem czy znow nie popieprzylem oznaczen) wraz z kolektorem wydechowym
Przepustnica z Eclipse 1G Turbo
FMIC w zderzak po podcieciu belki (srodkowej czesci)
Wtryski w Eclipse Turbo - 440ccm a nie 390 jak masz teraz
Regulator cisnienia paliwa z Lancii Delty Integrale na przyklad
Kolejnosc - wszystko na raz - przydalby sie tez remap ECU ale piggy back tez da rade.
Generalnie polecam tez lekture www.4g61t.org - o ile znasz jezyk Shakespeare'a
Mozesz tez w temacie o moim Misku poszukac rozwiazania optymalnego ale ostrzegam - jezeli znajdziesz kolektor CYCLONE i mi nie dasz znac tylko kupisz sam to nie recze za siebie.
Na seryjnym ndole w tym silniku teoretycznie mozesz zrobic 400KM. Problem polega na tym, ze bedzie to samochod tylko do dragu.
TommiCrazy - 16-03-2007, 01:32
co tak naprawde takiego superowego mial w sobie kolektor cyclone? widzialem kiedys takowe na sprzedaz ale i tak bylo to w usa....... ciekaw jestem czy sprawdzil by sie w starionie :>
Serek - 16-03-2007, 01:50
TommiCrazy:
http://en.wikipedia.org/w...Intake_Manifold
Anonymous - 25-03-2007, 18:13
super wielki dzieki za reakcje
teraz oddaje go do lakiernika ,potem nowa tapicerka i dywaniki no i mam nadzieje ze przed sierpniowym zlotem uda sie zrobic jakies modyfikacje
Pozdrawiam
Hubeeert - 26-03-2007, 10:29
Tomba, tylko nie badz szybszy ode mnie
Anonymous - 31-03-2007, 12:09
Hubeeert a Ty u siebie jakies przerobki juz robiles??
|
|
|