To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Przepustnica

misiek2045 - 17-03-2017, 17:13
Temat postu: Przepustnica
Witam wszystkich.
Mam problem z moja carisma II 1.8 GDI z 1999 mianowicie mechanik mi powiedzial ze kiepski jest czujnik polozenia przepustnicy ktorego jak od miesiaca nigdzie nie moge dostac bo mam 4 pinowy mam przepustnice elektryczna Mianowicie chodzi mi czy orientujecie sie moze czy z przepustnicy manualnej bedzie ten czujnik pasowal do mojej??
Druga sprawa swieci mi sie kontrolka poduszek i tez nie wiem gdzie nawet szukac czy cos wymienic.
prosze o pomoc
pozdrawiam

Bizi78 - 17-03-2017, 17:34

Jak się domyślam to pewnie 1.8GDi.
Jakie błędy wywala silnik, skoro mechanik twierdzi, że walnięty TPS :?: .

Co do poduszek, to trzeba podjechać na konkretny komputer ewentualnie do ASO :doubt: .

misiek2045 - 17-03-2017, 17:45

kod bledu mial 92 bodajze (problem z przepustnica) mrugal mi check zastanawialem sie co jest i sam zaczolem sie brac za to wiec najpierw tylko rure sciagnolem okazalo sie ze przepustnica sie zablokowala i nie mogla sie wgl otworzyc. jak juz to zrobilem to pojezdzielm przez jakis czasm potem znowu to samo i dodatkowo jak ja odblokowalem to zaczol mi swiecic check wszedl w tryb awaryjny. wiec juz wtedy pojechalem do mechanika. i mechanik powiedzial ze przepustnice mam dobra tylko ze padl czujnik jakas szczotka jest wytarta i dlatego tak jest ze nie raz ja cofnie za bardzo i ja blokuje. mowil ze ciazko ten czujnik dostac i mial racje do tej pory nie moge znalesc

[ Dodano: 17-03-2017, 17:47 ]
w sumie to sie zamiarzem do kupienia uzywanej przepustnicy elektrycznej z czujnikiem na 4 piny tylko sa troche drogie. manualne sa tansze tylko nie wiem czy ten czujnik bedzie pasowal

Bartek - 17-03-2017, 17:56

Czunjnik jest inny - w elektronicznych też są 2 rodzaje (mniejszy i większy - elektrycznie takie sami, mechanicznie nie pasują.

Co do poduszek - jedyna droga - komputer prawdę Ci powie

misiek2045 - 17-03-2017, 18:29

To jest link do zdjec mojego czujnika czy to jest mniejszy czy większy
http://we.tl/xSJ50IUcfu

Bizi78 - 17-03-2017, 20:35

Może warto zacząć od wyczyszczenia przepustnicy skoro się zacina.
Nr. czujnika najlepiej sprawdzić po vinie auta.

misiek2045 - 18-03-2017, 06:25

Przepustnice juz czyścielem i nic to nie dało po za tym są takie problemu jak skakanie obrotów, szarpniecie przy zmianie biegu itp jak czytałem w wujku google to są objawy czujnika. W sklepach po numerze vin tez mieli problem
Bizi78 - 18-03-2017, 07:18

Podeślij na PW vin auta to wieczorem sprawdzę nr. OE w katalogu.

[ Dodano: 18-03-2017, 21:07 ]
TPS wg, vinu ma nr. jak na fotce.

Z tego co widzę to ciężko będzie kupić nowy sensor w PL :? .
Na zagranicznych stronach 160$ + wysyłka.
Twoja przepustnica ma nr. MD350416 EAC60-002.
Na allegro są przepustnice EAC60-002 używane tylko trzeba dopytać czy kompletne z sensorem i ewentualnie zaryzykować.
Przeważnie masz możliwość zwrotu na allegro jak coś.