To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Amortyzator tył -szybkie pytanie, szybka odpowiedź

piotrsrokosz - 01-04-2017, 13:36
Temat postu: Amortyzator tył -szybkie pytanie, szybka odpowiedź
Witam
Zmieniam właśnie amortyzatory tył i nie mogę wybić śruby z dolnego mocowania amortyzatora.
Czy ona tam jest poprostu wsadzona czy wkręcona. Nakrętka się odkręciła a śruba ani drgnie.
Jaki sposób na jej wyjęcie?

Hugo - 01-04-2017, 16:51

Jest wsadzona. Zapiekła się. Jak wymieniasz amortyzatory to grzej palnikiem albo ją utnij i dopaduj inną o twadości 10.9
piotrsrokosz - 01-04-2017, 20:55

Hugo napisał/a:
Jest wsadzona. Zapiekła się. Jak wymieniasz amortyzatory to grzej palnikiem albo ją utnij i dopaduj inną o twadości 10.9

Śrubę mocowania amortyzatora została ścięta. Problem jest też z mimośrodową w krótkim wahacze. I standardowo druga strona to samo.
Muszę zaopatrzyć się w śruby i nakrętki.

Hugo - 01-04-2017, 21:59

piotrsrokosz napisał/a:
Problem jest też z mimośrodową w krótkim wahacze. I standardowo druga strona to samo.
Standard. Odetnij wystającą część gwintu, wyjmij podkładkę mimośrodową z tej strony, grzej palnikiem i próbuj wybić. Tylko nie kręć na siłę śrubą poza zakres pracy mimośrodu, bo go zniszczysz i nie pójdzie ustawić zbieżności! Powoli i na spokojnie.
piotrsrokosz - 05-04-2017, 18:09

Hugo napisał/a:
piotrsrokosz napisał/a:
Problem jest też z mimośrodową w krótkim wahacze. I standardowo druga strona to samo.
Standard. Odetnij wystającą część gwintu, wyjmij podkładkę mimośrodową z tej strony, grzej palnikiem i próbuj wybić. Tylko nie kręć na siłę śrubą poza zakres pracy mimośrodu, bo go zniszczysz i nie pójdzie ustawić zbieżności! Powoli i na spokojnie.

Ma ktoś schemat lub dane jakich śrub potrzebuję poza miłośnikami które już mam. Chodzi mi o połączenie Amora od dołu i mocowanie dłuższego wahacze poprzecznego.
Jaką średnica i długość.

Hugo - 05-04-2017, 18:34

piotrsrokosz napisał/a:
Chodzi mi o połączenie Amora od dołu i mocowanie dłuższego wahacze poprzecznego
Mogę Ci napisać, że obie śruby są identyczne, średnicę mają 12 mm, ale długość musiałbym zmierzyć.
piotrsrokosz - 05-04-2017, 20:42

Hugo napisał/a:
piotrsrokosz napisał/a:
Chodzi mi o połączenie Amora od dołu i mocowanie dłuższego wahacze poprzecznego
Mogę Ci napisać, że obie śruby są identyczne, średnicę mają 12 mm, ale długość musiałbym zmierzyć.

Podobno 75mm

Hugo - 06-04-2017, 07:49

piotrsrokosz napisał/a:
Podobno 75mm
Możliwe, kup dłuższe i dotniesz lub zostawisz.