Car Audio - Kamera cofania - podłączenie
Krzyzak - 05-05-2017, 10:25 Temat postu: Kamera cofania - podłączenie Kupiłem taką kamerę, podłączyłem plus i minus do włącznika wstecznego, podłączyłem kablem pod wejście video w radiu i... nic.
Podłączyłem więc kabelek video pod inne wejście video in i po zapodaniu wstecznego oraz odpowiedniej funkcji w radiu obraz się pokazuje na kilka sekund.
Następnie jest komunikat żeby zaciągnąć hamulec ręczny.
Sprawdziłem na schemacie - są w radiu 2 kable - jeden od ręcznego a drugi od wstecznego.
I teraz pytania - jak je podłączyć? Podejrzewam że ten od ręcznego to do masy i wtedy obraz będzie wyświetlany ciągle.
A gdybym chciał podłączyć kamerę jak należy - czyli po wrzuceniu wstecznego włącza się na ekranie co trzeba automatycznie to jak połączyć kabelek wstecznego w radiu? - też do masy czy do +12?
W kablu video od kamery jest dodatkowy zwój - można go wykorzystać do takich połączeń, tylko muszę wiedzieć gdzie masa, gdzie +.
Jaro1974 - 05-05-2017, 13:16
Nie wiem, może się mylę ale zasilanie powinno być podpięte pod wsteczny (najlepiej w przewód zasilający żarówkę światła wstecznego lub przy czujniku na przewód wyjściowy z czujnika, "-" pod masę pojazdu. Łatwiej by mi było obczaić to mając schemat, ale wydaje mi się że ten kabel który podpina się pod ręczny należy podpiąć właśnie pod masę pojazdu. Obraz z kamery i tak będzie się załączał w momencie włączenia wstecznego.
[ Dodano: 05-05-2017, 13:40 ]
Ten kabel który wychodzi z radia pod wsteczny wpinasz pod przewód zasilający światła cofania. kabel do ręcznego wpinasz tak jak napisałem wcześniej. Samą kamerę też wpinasz pod zasilanie światła wstecznego a masa kamery pod masę auta.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2557769.html
Krzyzak - 05-05-2017, 13:42
Kamera ma własne zasilanie i to ogarnąłem.
Chodzi o radio. Ma 2 kabelki - do ręcznego i do wstecznego. Tylko czy podpiąć pod masę czy pod plus?
Jaro1974 - 05-05-2017, 13:43
Odpowiedź powyżej wraz ze schematem
Krzyzak - 05-05-2017, 15:19
Tak myślałem. Co do ręcznego byłem przekonany, że do masy - wtedy przez masę włącza się lampka ręcznego na desce i kabelek w radiu jest do masy, czyli znak że ręczny zapięty.
Nie byłem pewien tego rear camera w radiu - czyli jego do plus po żarówce - w praktyce mam dodatkowy kabelek idący od obrazu z kamery do radia, więc go podepnę do plus z lampki.
enea - 05-05-2017, 18:53
Krzyzak napisał/a: | Tak myślałem. Co do ręcznego byłem przekonany, że do masy - wtedy przez masę włącza się lampka ręcznego na desce i kabelek w radiu jest do masy, czyli znak że ręczny zapięty.
Nie byłem pewien tego rear camera w radiu - czyli jego do plus po żarówce - w praktyce mam dodatkowy kabelek idący od obrazu z kamery do radia, więc go podepnę do plus z lampki. |
tego plusa wcale nie musisz ciagnac az od zarowki, mozesz leciec po wiazce w kabinie
ja tam zawsze "brake" w radiu przypinam do masy
Krzyzak - 05-05-2017, 21:17
Podpiąłem sam kabelek od handbrake radia do masy - teraz już nie wyłącza obrazu z kamery. To mi wystarcza. Może kiedyś zrobię ten plus na Reverse i będzie się sam obraz włączał.
Jaro1974 - 05-05-2017, 22:27
Ważne że działa i właściciel jest zadowolony
SnowDevil - 09-12-2019, 02:27
Panowie, a gdzie ja znajde dobre miejsce zeby sie kablem z radia wpiąć w kabinie pod wsteczny? Chce zeby kamera sie sama wlaczala.
Bzyk_R1 - 09-12-2019, 11:43
Czerwony i czarny bierzesz z jednej z żarówek cofania a żółty jack prowadzisz do wejscia w radiu. Potem w zależności czy radio ma sterowanie (wzbudzenie) po plusie czy minusie to podłączasz to do przewodu CAM.
thoorgal - 06-03-2020, 13:59
Sam też byłem w podobnym problemie, ale dosłownie 30 min szukania po internecie i pykło, oby ci się udało szybko i dobrze podłączyć
Tomek - 21-09-2020, 16:15
Podpinam się pod temat, ale problem inny.
Potrzebuję kamerę cofania i monitor do niej (cały zestaw).
Pacjent - bus/dostawczak.
|
|
|