To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] klimatyzacja

Mike87 - 20-06-2017, 19:54
Temat postu: [3.2 DID] klimatyzacja
Witam, po odpaleniu silnika i przy większych obrotach nie załącza się klimatyzacja. Klimatyzacja jest nabita na full ale niestety nie uruchamia się mały przy chłodnicy wentylator. Spalony bezpiecznik?, zabrudzony czujnik temperatury na desce rozdzielczej?

3 miesiące temu panowie z ASO zrobili zwarcie komputerem, został wymieniony główny bezpiecznik po którym zaczął działać komputer pokładowy, składane lusterka i zamek centralny. Czy przez to zwarcie mógł spalić się też bezpiecznik od wentylatora? w ostatnim czasie auto było podpinane pod komputer i nie wykazało żadnego błędu - czy komputer obejmuje także usterki klimatyzacji?

Luke Enduro - 21-06-2017, 09:21

Miałem tak kiedyś w Vitarze. Nie była to kwestia bezpiecznika, ale jakiegoś przekaźnika. Jego wymiana natychmiast pomogła.
robsongdansk - 21-06-2017, 14:59

Witam

Sprawdź czy wentylator klimy jest sprawny u mnie był skorodowany wewnątrz nawet ręka na sile nie dało rady obrzucić.Sam wymieniłem na nowy i piknie działa.

Mike87 - 21-06-2017, 16:30

Ze wstępnych informacji wynika iż wentylator praktycznie do wymiany. Dziś mechanik próbował go rozruszać nie ma szans ani na milimetr. Klima działa - był spalony bezpiecznik nr 10 - 25A, sam wymieniłem ale klimy wolę nie użytkować bo niezbyt dobrze to może się skończyć, w najlepszym przypadku spali się ponownie bezpiecznik.

[ Dodano: 29-06-2017, 22:51 ]
Problem rozwiązany. Nabyłem nie drogo wentylator w zamienniku - mechanik nie miał zbytnio problemu z demontażem starego, tak więc nowy jesy już na swoim miejscu, wszystko prawidłowo pracuje - przy okazji nabiłem klimę na max i odgrzybianie. Teraz przy ustawieniu na temperaturę 15° - jak w zamrażalniku :)