To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Rozrząd, gdzie jest znak?

Hyundai_Pony - 01-07-2017, 19:14
Temat postu: [CA1A 1.3] Rozrząd, gdzie jest znak?
Witam
Jestem właścicielem koreańca z motorownią grupy mitsubishi tj.bratnia konstrukcja tych z colta (nie wiem w której generacji colta je stosowano, jak coś to proszę przenieść do odpowiedniej kategorii)
Oznaczenie mojego silnika to G4DG, pojemność 1.3

Mam wyciągnięty silnik i przestawiony rozrząd, wzoruję się na tej instrukcji colta 4G13
https://www.google.pl/url...0hokP5wtJgFOYmw
Na górnej zębatce jest elegancko nabity mechanicznie punkt odniesienia na godzinie 3

A na dolnej zębatce nic takiego nie ma, w instrukcji jest pokazane że ma być oznaczenie na zębie, każdy obejrzałem dokładnie i nie znalazłem na żadnym z nich mechanicznego oznaczenia.
Są pomazane na godzinie 10 i 9, nie wiem czy to fabryka czy jakiś mechanik mazał dlatego nie traktuję ich jako pewnego odniesienia

Po zdjęciu nakrętki ukazał się jeszcze znacznik w kształcie trójkąta na godzinie 6 ale on chyba wskazuje co innego.

Trochę zgłupiałem bo takie znaki zawsze były nabijane mechanicznie, a tutaj?

robertdg - 02-07-2017, 11:18

Na kole pasowym powinno byc wciecie i na dolnej obudowie rozrzadu oznaczenie T
londolut - 02-07-2017, 12:24

https://ibb.co/ht2cNv tak to wyglada w serwisówce.
Hyundai_Pony - 03-07-2017, 14:35

Dolną zębatkę umyłem dokładnie w ropie i nie znalazłem żadnych fabrycznych znaków.
Ustawiłem pierwszy cylinder w pozycji GMP i na tym ustawieniu ten trzpień na zębatce co służy do poprawnego osadzenia koła pasowego zgrywał się z cyckiem na bloku.
Więc ustawiłem na niego, nie wiem czy zrobiłem dobrze ale gdy obracałem silnik na kluczu to nie uświadczyłem żadnej kolizji.

Z drugą zębatką rozrządu niby nie ma problemu bo jest tam wszystko jasne ale czy góra nie robi pełnego cyklu po dwóch obrotach? Bo teraz nie wiem czy górę wystarczyło tylko zgrać na znaki czy jeszcze trzeba to zrobić w odpowiednim cyklu?