To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Wał korbowy

Drewas - 12-07-2017, 19:07
Temat postu: [I 2.0] Wał korbowy
Witam, po źle wykonanej naprawie wymiany panewek korbowodowych został uszkodzony wał, po 2 szlifach osoba wykonująca to zlecenie stwierdziła, że potrzebny jest 3 szlif którego się nie robi, i zostało zalecone kupienie innego wału, problem jest w tym, że na wszystkich 'popularniejszych' stronach nie jest on dostępny. Zna ktoś może zagraniczne portale lub jest w posiadaniu takiego wału? albo zna ktoś może osobę która specjalizuje się w sprzedaży części do tego modelu? oznaczenie silnika 4G63
Bzyk_R1 - 12-07-2017, 20:53

Zacznij poszukiwania od słowa crankshaft co oznacza wał korbowy. Na samym ebay jest wiele sztuk. Z tego co wiem choć nie na pewno pasuje od turbo jak i wolnossącego więc 4g63 i 4g63t możesz rozważyć. Przykładowa aukcja:

http://m.ebay.com/itm/Fit...%257Ciid%253A11

Warto wejść na ruską stronę z numerami fabrycznych części i szukać po numerze OEM. Poza tym jak w allegro wpiszesz części i filtr na outlandera 1 to jest jeden wał od turbo. Sprzedawca to z tego co kojarzę jakiś Forest-F4 czy coś takiego. Ma w ofercie dużo części.

Jaro1974 - 12-07-2017, 21:38

Z tego co mi wiadomo to wał do o1 i do o1t to jest ta sama część;-)
Drewas - 12-07-2017, 21:57

Dziękuje za cenne informacje :) właśnie ten od o1t wpadł mi w oko na allegro, ale nie byłem pewien, czy część będzie pasowała.
76magg - 10-03-2020, 11:56

Tak nieśmiało zapytam - czy tłoki i korbowody też są takie same dla 2.0 i 2.0T?
Bo po regeneracji góry silnika i wymianie kolektora było słychać dziwne brzęki i świszczenie pod obciążeniem... i niby miało tak być i miałem się nie przejmować. A skończyło się przegrzaniem wału i uszkodzeniem dwóch korbowodów.

Bzyk_R1 - 10-03-2020, 16:48

Korbowody są te same w 2.0 i 2.0T.
Co do tłoków to Turbo ma inne niż wolnossak.