To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Cari 1.6] Zacisk tarczy hamulca przedniego

Anonymous - 20-03-2007, 17:03
Temat postu: [Cari 1.6] Zacisk tarczy hamulca przedniego
Mam pytanie do klubowiczów którzy posiadają lub posiadali cari 1,6 model 95-99.
Czy zaciski tarczy hamulca przód na kołach 15'' i 14'' sa wzajemnie zamienne?,
poniewasz mam 15 i szukam zacisku, i nie wiem czy podpasują mi zaciski z 14''. A może ktoś wie w którym innym modelu auta występuje taki zacisk? Interesują mnie informacje pewne i sprawdzone.

Sprawa w miarę pilna!!!!

Z góry Dziękuję wszystkim ludziom dobrej woli którzy zechcą mi pomóc !!!!!!!!!!!

Chooper - 20-03-2007, 17:33

zaciski we wszystkich są takie same, kwestia rozmiaru kola, jest właściciela indywidualną sprawą, ale "rdzeń" jest wszedzie taki sam
Anonymous - 20-03-2007, 18:24

Tak sobie kombinuje po twoim poście Chooper że w mojej cari orginalnie na zapasówce mam koło 14'' raz jej używałem i wszystko było dobrze, więc musi to być zamienne, zastanawiam sie tylko jeszcze jak się to ma do tarcz.

Tak czy inaczej masz odemnie one point za pomoc i dzięki

Anonymous - 22-03-2007, 16:33

Z tego co pamiętam jak szukałem tarcz, to nie ma przewidzianych osobno dla 14" i dla 15". Jest tylko jeden rodzaj tarczy, więc nie powinno to mieć znaczenia. Z czysto teoretycznego punktu widzenia też nie wydaję mi się żeby miało sens stosowanie innych rozmiarów tarcz.
Chooper - 22-03-2007, 20:28

powtarzam, żaden komponent zawieszenia nie był wyróżniany w stosunku do rozmiaru kół, czyli niezależnie czy 14" czy nawet 17" wszystkie elementy będące "przy kole" są takie same
Pieniek - 22-03-2007, 21:13

za to w wersji po liftingu cari z silnikiem DI-D 115KM ma większe tarcze niż w benzynie i na przedniej osi nie mieszczą się felgi 14", muszą być co najmniej 15". Szukając stalówek pod zimówki przymierzałem 14-stki od cari 1.6/2000r i na przedniej osi zdrowo szorowały o zacisk hamulca.