To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - [Z34A 1.3] Kontrola trakcji / ESP

Maxi! - 26-07-2017, 14:31
Temat postu: [Z34A 1.3] Kontrola trakcji / ESP
Witam Szanowne grono posiadaczy Colta

W moim Colcie przy zapalaniu silnika świeci się na moment kontrolka 'samochodu wpadającego w poślizg'.

Czy to znaczy że mam ESP (kontrolę trakcji)?

Pozdrawiam

Pawlik84 - 27-07-2017, 09:01

Dokładniej masz system ASC TCL tak chyba się to określa w coltach. Tak jak mówisz jest to kontrola trakcji z tym że jak Ci się świeci cały czas to znaczy że nie działa.
Maxi! - 27-07-2017, 13:46

Zapala się na moment po włączeniu zapłonu i po kilku sekundach gaśnie. Poczekam do zimy żeby sprawdzić na śniegu jak się sprawuje :)

Dzięki za odpowiedź.

Pawlik84 - 27-07-2017, 13:48

Jak gaśnie szybko po starcie silnika to jest wszystko w porządku ;) - u mnie jest tak samo.
Marco1973 - 15-12-2020, 01:01

COLT 2007 CZ3 1.3
czy system kontroli trakcji TCL/stabilizacji toru jazdy ASC to było wyposażenie standardowe czy opcjonalne?
u mnie nie zapala się kontrolka autka w poślizgu po przekręceniu kluczyka i i nie wiem czy czy coś jest uwalone czy po prostu nie mam tej kontroli trakcji.
nie wiem czy to ma jakiś związek, ale kontrolka od ABS działa prawidłowo - zapala się po przekręceniu kluczyka i po kilku sekundach gaśnie.
wyciągnąłem nawet bezpiecznik od światła stop, co powinno też wyłączyć kontrolę trakcji i spowodować świecenie się cały czas tej kontrolki ale nic się nie dzieje – nie było świateł stopu a kontrolka od kontroli tez się nie zapaliła.
jeśli jest ta kontrola trakcji w aucie to w tunelu środkowym pomiędzy fotelami (między lewarkiem a ręcznym) powinien być czujnik przyspieszenia poprzecznego, ale u mnie po zdemontowaniu tylnej obudowy przy lewarku nic takiego tam nie ma. obudowę wystarczy podnieść - jak ktoś ma tę kontrolę trakcji to tam powinien być czujnik wpięty w kostkę.

Bizi78 - 15-12-2020, 09:17

Marco1973 napisał/a:
czy system kontroli trakcji TCL/stabilizacji toru jazdy ASC to było wyposażenie standardowe czy opcjonalne?

Opcja.

Marco1973, wpisz vin auta na poniższej stronie i w opcjach zobacz czy posiadasz:
AK3 : ACTIVE STABILITY CONTROL SYSTEM
https://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi

Marco1973 - 15-12-2020, 09:26

Bizi78 napisał/a:
Marco1973 napisał/a:

Opcja.

Marco1973, wpisz vin auta na poniższej stronie i w opcjach zobacz czy posiadasz:
AK3 : ACTIVE STABILITY CONTROL SYSTEM
https://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi

no to wygląda że nie mam tej opcji :(

grzech25 - 19-02-2021, 10:25

Od niedawna przesiadłem się do Colta i też mam ten system, ale może ktoś wyoślić jak on działa - na jakiej zasadzie w Colcie?