To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Tuning - [Starion]Potrzebuje rady jakej firmy i jaki tlumik zalozyc

Anonymous - 20-03-2007, 23:22
Temat postu: [Starion]Potrzebuje rady jakej firmy i jaki tlumik zalozyc
Witam

Posiadam STARIONA i chcialbym kupic jakis fajny tlumik.
Ma ktos jakies ciekawe propozycje?
Interesuje mnie jaks tlumik taki bardziej "syczacy" altowy albo cos.
Dzieki za info.

Pozdrawiam

Hubeeert - 21-03-2007, 01:05

oktawian, Tlumik nie tlumnik. To po pierwsze
Po drugie - daj do zrobienia z kwasowki caly wydech. Koszt nizszy niz markowy tlumik.

truespinmice moze potwierdzic. Zreszta na jego stronie masz to ladnie opisane jak walczyl z tematem A i tu na forum tez o tym pisal.

Pozdrawiam

[ Dodano: 21-03-2007, 01:08 ]
Gwizdzacy odglos jest przy zbyt restrykcyjnym wydechu. A to daje spadek mocy.

truespinmice - 21-03-2007, 10:33

Primo: jak Hubert napisał: zrób sobie wydech. Zwłaszcza , że masz dostęp do kwasówek :wink:

A z tlumikiem to jest tak ,że jak już masz swój wydech (lub będziesz miał) to kup sobie taki, żeby ci pasował wymiarami/wyglądem. I co najważniejsze, żeby średnica jego przelotu nie była mniejsza niż średnica całego wydechu.

Oczywiście polecam przelotowy wydech z 1 lub 2 przelotowymi tłumikami - w zależności czy chcesz być na bakier z prawem czy nie :P . Średnica nie mniejsza niż 2.5"(zalecane).

Tłumik najprościej kupisz na allegro w granicach 170-250zł. Popularne (i relatywnie dobre) są tłumik "a'la mugen" :D . Co prawda ja mam inny, ale wiem , że tamte są OK.
aha, możesz omijać szerokim łukiem wkładke jeżeli będziesz "pałować" auto :wink: - "doświadczenia naukowe" moich kolegów pokazują ,że można takim silencerem zrobić dziure w drzwiach :mrgreen:

Przykłady z allegro:
Np. taki tłumik: http://moto.allegro.pl/it..._montazowy.html będzie sobie "buczał".
A np. taki: http://moto.allegro.pl/it...uper_bass_.html będzie ładnie "świergotał"

Osobiście bardziej podoba mi się ten drugi wariant - pod względem dźwięku.

Nawet jeżeli nie zamierzasz teraz zajmować się wydechem to warto już teraz zainwestować w tłumik końcowy o średnicy nie mniejszej niż 2.5" - to będzie takie przyszłościowe - nic nie stracisz , a możesz kiedyś zyskać :wink:

Aha, nie odpowiedziałem na pytania :D
Jaka firma? El-tec (drogie), KM, WM (ja to mam), ale raczej patrz na wygląd i na cene, bo w tej klasie to i tak większość na jedno kopyto.
Jaki tłumi? jak już napisałem: przelotowy.

ps. a już miałem ci mówić , żebyś końcowy zmieniał :P bo ten "shotgun" troche wystaje :P

Hubeeert - 22-03-2007, 19:25

truespinmice napisał/a:
El-tec (drogie),
1600 za komplet z poprzecznym polerowanym tlumikiem kupa zakretow po drodze i dwiema koncowkami ozdobnymi.

Polecam bo sa profi.