Komputery, RTV, AGD, Komorki - Głośniki - dźwięk w domu z komputera
pamar - 14-09-2017, 19:56 Temat postu: Głośniki - dźwięk w domu z komputera Lubię posłuchać dobrej muzyki siedząc przed monitorem ale nie tylko. Podpowiedzcie jakich głośników używacie i jaki jest wasz ulubiony kanał w dobrej jakości do odsłuchania i ustawień?
Krzyzak - 15-09-2017, 08:25
Kiedyś kupiłem Logitech X-530 - grają pięknie bo mają osobny subwoofer, spory bas. Co prawda nie używam ich już 10 lat (stoją na strychu) ale bardzo polecam. To stary model, więc można go wyrwać z demobilu w dobrej cenie.
Sunderland86 - 15-09-2017, 08:27 Temat postu: Re: Głośniki - dźwięk w domu z komputera
pamar napisał/a: | Lubię posłuchać dobrej muzyki siedząc przed monitorem ale nie tylko. Podpowiedzcie jakich głośników używacie i jaki jest wasz ulubiony kanał w dobrej jakości do odsłuchania i ustawień? |
Posiadasz jakiś wzmacniacz/amplituner czy chciałbyś aktywne głośniki? Ile masz miejsca na głośniki? Jaki budżet?
Ja mam przy kompie zestaw:
Wzmacniacz Rotel RA-713, tuner Pioneer tx-1060 oraz głośniki od wieży Philips FWB78 (są najsłabszym ogniwem zestawu)
Gdybym słuchał tylko muzy z kompa i posiadał odpowiedni budżet to rozglądałbym się za monitorami studyjnymi. Naprawiałem znajomemu monitory Alesis M1 Active MKII i brzmiały bardzo fajnie.
pamar - 15-09-2017, 20:36
Darku. coś w stylu Logitech-a mam waśnie - Easy Touch ET273 niestety to kiszka jest Jeśli stoi u CiebieLogitech X-530 i zagraca Ci strych, chętnie przygarnę do testów lub na stałe
Sunderland86 napisał/a: | Alesis M1 Active MKII |
O! Coś takiego by mnie bardziej interesowało, właśnie w tym kierunku bardziej bym się skłaniał.
Natomiast, pozostaje kwestia jakości strony odsłuchu, na YT mam ulubiony koncert do ustawień dżwięku:
https://www.youtube.com/w...g&feature=share
Pytanie, czy to jest dobra jakość i można to stosować jako odnośnilk?
Sunderland86 - 16-09-2017, 11:16
pamar napisał/a: | Logitech X-530 |
Mnie irytowało w tych głośnikach to, że "pykały" przy każdym włączaniu lub wyłączaniu światła bądź innych urządzeń typu lodówka. Zasilacz był wrażliwy na spadki napięcia.
Jeżeli chodzi o odsłuch to jest bardzo indywidualna sprawa. Najlepiej mieć dobry CD z porządnym przetwornikiem ale wiadomo że nie każdy ma dostęp. Ja mam kilka utworów, na których sobie sprawdzam:
Chris Jones - Long after you're gone
Allan Taylor - Colour to the moon
Nils Lofgren - Keith don't go
Krzyzak - 16-09-2017, 16:59
pamar napisał/a: | Jeśli stoi u CiebieLogitech X-530 i zagraca Ci strych | nie zagraca - czeka na czasy aż chłopaki podrosną i będą chcieli porządne audio do kompa. Bo to są głośniki 5.1, aktywne, z bardzo mocnym subwooferem. I przyznam, że nie zauważyłem, żeby tak pyrkały kiedykolwiek.
Tygr - 18-09-2017, 19:54
pamar, chesz słychać muzyki tylko z komputera/laptopa czy z innych źródeł też?
Juiceman - 19-09-2017, 15:26
Ja posiadam glosniki Creative 5.1 P580 i po x latach dalej wymiatają: ) Wówczas za niecałe 400pln teraz używkę kupisz za mniej niż 100zł xD
Polecam z czystym sumieniem : )
pamar - 19-09-2017, 20:13
Tygr napisał/a: | pamar, chesz słychać muzyki tylko z komputera/laptopa czy z innych źródeł też? |
Komputer, tylko komputer!
Chcę podłączyć, fajne głośniki i słuchać dobrej muzy w dobrej jakości Sunderland86, skłonię się chyba na ekrany, podoba mi się Twoja propozycja Kasa, cóż rzecz nabyta
Tylko, czy to zda egzamin w pomieszczeniu 3x3?
Sunderland86 - 19-09-2017, 22:19
Monitory
pamar napisał/a: | czy to zda egzamin w pomieszczeniu 3x3 |
Zda, dają radę jak na swoje wymiary.
pamar napisał/a: | Komputer, tylko komputer! |
Skoro tak to jednak aktywne głośniki to najlepszy pomysł, bo miałem jeszcze pomysł na mały amplituner z głośnikami typu Yamaha Pianocraft 810, ale jeśli nie będzie nic innego podłączane to nie było tematu.
pamar napisał/a: | Kasa, cóż rzecz nabyta |
Alesisy są rozsądne cenowo ale spójrz jeszcze na monitory Behringer 2031A - powinny być tańsze od Alesisów.
jacek11 - 20-09-2017, 08:40
My często na grilu używaliśmy takiego sprzętu: http://allegro.pl/bose-so...87.html#thumb/1
Niewielkie rozmiary,a potrafi dobrze zagrać. Tylko ten z aukcji chyba nie ma wejścia AUX.
Bzyk_R1 - 20-09-2017, 18:47
Powiem Wam testowałem dwa dni ten sprzęt:
http://www.manta.com.pl/pl/spk5008
Gdybym miał zbędną gotówkę to naprawdę byłyby moje. Obawiam się tylko jakości sprzętu firmy Manta, jakoś inne graty z tej firmy nie za bardzo zaskakiwały jakością. A wydać takie pieniążki na zabawkę która zacznie po pół roku charczeć to trochę lipa IMO. Niemniej to co te głośniki wyprawiają na dużej hali i to co robią z mieszkaniem to szok. Można nimi oblatać jakiś mały festyn rodzinny Dla zapalonego klubowicza i maniaka mocnego tąpnięcia basu w domu fajna opcja. Poczekam na opinie jak to działa po roku czy dłużej.
igorek - 10-10-2017, 13:02
Gdybym miał inwestować w jakiś dźwięk, to byłby to zapewne 5.1. Dźwięk przestrzenny.
Tygr - 23-10-2017, 23:19
pamar napisał/a: | Komputer, tylko komputer! |
A jaki główny cel?
Filmy(jak tak to jakie? Bardziej chodzi o format ścieżki audio) czy muzyka?
I podaj budżet.
|
|
|