Carisma - Techniczne - Carisma Szarpanie po zdjęciu nogi z gazu
strzelec468 - 04-10-2017, 15:04 Temat postu: Carisma Szarpanie po zdjęciu nogi z gazu Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z szarpaniem mojej Carismy.
Szarpanie występuje tylko po zdjęciu nogi z gazu. (2, 3 szarpnięcia i spokój, auto się stabilizuje).
Najbardziej odczuwalne są na drugim biegu. Im wyższy bieg tym szarpanie mniej odczuwalne.(Szarpanie występuje tylko po ściągnięciu nogi z gazu)
Na biegu jałowym silnik chodzi równiutko, obroty nie falują.
Przepustnica czyszczona.
Czujnik położenia przepustnicy też był wymieniony
Świece, cewki wymienione.
Poduszki silnika i skrzyni biegów sprawdzone przez mechanika, są ok.
Miał ktoś podobny problem ?
moja Cari to 1.8 GDI 125KM 2001rok po Lifcie
douen - 14-01-2018, 15:15
Twoja lista nie obejmuje EGR. Czyściłeś?
Moim zdaniem tam jest przyczyna problemów.
Poważnie zastanawiam się nad zaślepieniem tego ustrojstwa.
Zauważyłem, że te "szarpnięcia" przyczyniają się do nadmiernego zużycia skrzyni, sprzęgła, przegubów.
Przynajmniej w moim przypadku.
Piwor - 03-03-2018, 10:19
strzelec468, sprzęgło się kończy.
wojak999 - 03-03-2018, 15:54
Sprzęgło do wymiany, u mnie jest to samo i bede wymieniał sprzęgło. Odpal auto i na biegu jałowym naciśnij sprzęgło i słuchaj czy wydobywają się jakieś dźwięki gdy je puszczasz. U mnie słychać wyraźnie padnięte sprzęgło. Nawet wpływa na obroty silnika, co mnie dziwi. Gdy wcisnę sprzęgło na biegu jałowym obroty ładnie się stabilizują, a jak puszczę jest delikatne falowanie i po chwili stabilizacja. Gdy będą jakieś dźwięki przy puszczaniu sprzęgła na biegu jałowym to na bank padnięte sprzęgło. U mnie sprzęgło padło i na dodatek jeszcze przyczyniło się do złej pracy wajchy od zmiany biegów(tak sądzę). Otóż gdy zmieniam z 1 na 2 to zgrzyta, muszę bardzo powoli zmieniać żeby nie zgrzytnęło. Ogólnie 1,2 i od niedawna trójka gorzej wchodzą, zwłaszcza teraz w te mrozy bo wiadomo że olej gęsty.
|
|
|