To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Silniczek el. szyb

past - 31-10-2017, 14:49
Temat postu: Silniczek el. szyb
Panowie,
czy silniczek el. szyb (lewy przód - szyba kierowcy) z OT2 pasuje do OT1 ?

Szyba kierowcy otwiera się szybko i płynnie, natomiast zamyka się dramatycznie powoli, często na raty. Domyślam się, że silniczek się już powoli kończy. Na alledrogo zaskakująco mało jest tych części do OT1, za to jest kilka pozycji dla OT2, stąd moje pytanie.

Pozdrawiam,
Paweł

Ambroży - 31-10-2017, 15:20

Podejrzewam, że linka się zaciera. możesz zajrzeć i obejrzeć. jak linka będzie wyglądać kiepsko to za kilkadziesiąt zł da się zrobić regenerację. Oczyść też uszczelkę szyby w drzwiach i możesz posmarować silikonem w sprayu.
Bzyk_R1 - 31-10-2017, 17:29

Było o tym kiedyś na forum. Usterkę można usunąć bez zmiany silnika. Trzeba rozebrać poszycie i sprawdzić co blokuje szybę. Poszukaj na forum bo teraz nie mam czasu coś podlinkować...
past - 02-11-2017, 14:45

Dzięki Panowie, jak tylko aura za oknem nieco się poprawi, to biorę się za demontaż poszycia.

Paweł

[ Dodano: 15-11-2017, 10:41 ]
Pozwolę sobie zakończyć temat - problemem okazał się sfatygowany mechanizm podnoszenia szyb. 70 PLN z allegro i popołudnie roboty. Dzięki Panowie za sugestie, pewnie uparłbym się przy tym silniczku.

Paweł.

Bzyk_R1 - 15-11-2017, 12:19

Czyli tak jak podejrzewałem. Silniki są raczej nie do zdarcia. Najczęściej zużywa się mechanizm. No to na zdrowie i niech się sprawuje ;-)
Zerwikaptur - 15-11-2017, 17:19

Mam podobny problem, tyle, że po stronie pasażera. Możecie podlinkować ten temat, w którym jest objaśnione jak się zabrać do tego (szukałem, ale bez efektu)?
past - 15-11-2017, 18:31

Zerwikaptur, musisz zdjąć poszycie drzwi, uważaj na plastikowe zatrzaski - ja miałem plastikowe łopatki z Aliexpress do demontażu tapicerki i poszło gładko i bez uszkodzeń. Zdjęcie poszycia, to przyjemność w porównaniu z demontażem mechanizmu podnoszenia szyb - mam dość spore dłonie, a miejsca tam nie za wiele.

Zanim zabierzesz się za demontaż mechanizmu podnoszenia szyb, spróbuj wyczyścić i ponownie nasmarować linki i prowadnice szyby + zobacz czy nie masz przekrzywionych lub zużytych uszczelek. U mnie po stronie kierowcy sytuacja była beznadziejna i musiałem wymienić mechanizm, ale od strony pasażera wyczyszczenie i ponowne smarowanie pomogło - naprawdę kupa syfu się tam zbiera. Dodatkowo miałem przekrzywioną uszczelkę, o którą szyba obcierała w czasie podnoszenia - demontaż i ponowne spasowanie + przesmarowanie sylikonem w aerozolu załatwiło sprawę.

PS.
Pamiętaj żeby zabezpieczyć szybę ! Ja ją okleiłem taśmą do ramy (powertape może wszystko) + podstawiłem drewnianą listwę od środka - mało finezyjnie ale skutecznie.

Powodzenia,
Paweł

Bzyk_R1 - 15-11-2017, 18:45

http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1492966

Co nieco na szybko, szczegóły dotyczące rozbierania poszycia drzwi znajdziesz w manualu w dziale Interior.

staszq2 - 15-11-2017, 22:23

past napisał/a:
Pamiętaj żeby zabezpieczyć szybę ! Ja ją okleiłem taśmą do ramy (powertape może wszystko) + podstawiłem drewnianą listwę od środka - mało finezyjnie ale skutecznie.

Nie rozumiem po co utrudniać sobie życie i marnować czas skoro wyjęcie szyby trwa z demontażem listwy góra 10 sekund :P i wtedy to jest skuteczne i mamy pewność, że szyba zostanie cała.