Pajero III - Brak filtra kabinowego w moim Montero 2002!
slamacek - 24-11-2017, 19:41 Temat postu: Brak filtra kabinowego w moim Montero 2002! Ot taka przykra niespodzianka mnie spotkała, kiedy otworzyłem dolny schowek z zamiarem wymiany filtra kabinowego:
Japończycy chyba zaoszczędzili parę groszy na samochodzie sprzedawanym do USA
Rozpocząłem poszukiwania w sieci i okazało się, że nie jestem jedynym posiadaczem samochodu bez tegoż filtra (chyba, że został gdzieś sprytnie zamaskowany...)
No i pytanie do mądrzejszych ode mnie - można w miejsce tej nierozbieralny górnej części wentylatora klimatyzacji wstawić coś innego, żeby działało i zmieściło się w środku? Czy zapomnieć, bo gra niewarta świeczki...
klema - 25-11-2017, 08:17
kupujesz normalny filtr do pajero 3 , wycinasz plastik nożykiem do tapet po liniach które są widoczne w miejscu mocowania filtra ( widać bez problemu bo plastik jest cieńszy w tych miejscach ) wsadzasz oryginalny filtr i przy pomocy 2 wkrętów ( tez jest dla nich miejsce specjalne ) przykręcasz filtr i po problemie
tu masz pokazane o co chodzi
https://www.youtube.com/watch?v=PayPNABkPMU
Powodzenia
slamacek - 25-11-2017, 08:48
Dzięki za podpowiedź
Wczoraj wieczorem przeszukując sieć znalazłem podobne rozwiązanie na australijskim forum Pajero i pewnie dzisiaj tak zrobię.
polar2000 - 29-11-2017, 09:41
Kolego nie bój się użyć wyszukiwarki Temat był już poruszany
http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=101192
slamacek - 29-11-2017, 10:15
Dzięki za podpowiedź. I za przypomnienie o szukajcie, zupełnie zapomniałem o tej funkcji na forum.
polar2000 - 29-11-2017, 10:45
slamacek napisał/a: |
Dzięki za podpowiedź. I za przypomnienie o szukajcie, zupełnie zapomniałem o tej funkcji na forum. |
Ja posiadam Taki Egzemplarz i tak zrobiłem dzięki podpowiedzi
A Ty kolego co masz ?? jakiś ciekawy model czy w standardzie wszystkio ??
slamacek - 29-11-2017, 10:57
Nic wyszukanego, standardowe 3,5 V6 ze wszystkimi bolączkami i małym przebiegiem
[ Dodano: 30-11-2017, 22:45 ]
W akcji klucz 10, nóż do tapet z łamanymi ostrzami i po dwudziestu minutach spokojnego dłubania:
O czym warto pamiętać? Prowadnice dolnej skrytki (z obydwu jej stron) bardzo ładnie i łatwo obracają się w palcach, nie trzeba używać do ich wyciągnięcia żadnych narzędzi.
Plastik zaślepki pod filtr jest dość elastyczny, ale dał się bezproblemowo wyłamać po wycięciu trzech z czterech zaznaczonych linii.
Oryginalne wkręty do mocowania filtra mają rozmiar 4x16 mm (część MB899699)
No i zdjęcie świeżo założonego filtru kabinowego (jeszcze przed jego przykręceniem)
Mała rzecz i cieszy bardzo - dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc
|
|
|