Dom/garaż/ogród - Ogrzewanie gazowe a termostat
Olivia - 30-11-2017, 18:28 Temat postu: Ogrzewanie gazowe a termostat Cześć
Mam duży dom ogrzewany gazem z sieci ciepłowniczej. Regulacja temperatury wody i ciepła odbywa się po przez pokrętło potencjometra na piecu dwufunkcyjnym. Najniższa temperatura jaką mogę ustawić na piecu to 26 St. C. Wtedy kaloryfera są chłodne. A w domu temperatura jest zależna od pogody.
Chciałabym ustawiać temperaturę do której piec będzie grzał, np. 23 St. C wewnątrz domu.
Co mi jest potrzebne ?
Termostat i jakieś czujniki w pokojach ?
Czy po montażu termostatu nie będzie problemu z grzaniem wody do mycia ?
Czy palenie w kominkach nie będzie "ogłupiało" termostat ?
Dzięki
darcun4 - 30-11-2017, 19:24
Olivia takie coś będzie potrzebne: https://www.google.pl/sea...sNc_i8AeG-JOgCQ
Może też i coś więcej w zależności co za automatykę ten piec już posiada. Kominek może oszukiwać czujnik (w zależności gdzie on (czujnik) będzie zamontowany), z ciepłą wodą problemu nie będzie, bo piece dwufunkcyjne mają "priorytet ciepłej wody".
macia - 30-11-2017, 23:26
Pewnie dużo zależy od tego jaki masz piec. Myślę, że spokojnie można dobrać regulator temperatury, który będzie sterował zdalnie załączaniem/wyłączaniem pieca przy zadanych wartościach temperatury. Nie ma to wpływu na wodę do mycia. Mam taki sterownik i sprawdza się całkiem dobrze. Ustawiasz sobie dowolnie w jakich godzinach ma trzymać pożądaną przez ciebie temperaturę. Fajne, prawie bezobsługowe (poza pierwszym wysterowaniem) urządzenie.
Krzyzak - 01-12-2017, 08:36
Do większości pieców masz sterowniki - pogodowe lub pokojowe. Pierwszy jest lepszy bo uwzględnia zmiany temp. zewnętrznej (dodatkowa czujka na zewnątrz). Sporo z producentów robi już sterowniki bezprzewodowe, więc można próbować je ustawiać w różnych miejscach bo oczywiście kominek będzie miał wpływ na działanie - w sensie tam gdzie jest będzie gorąco a jak sterownik będzie w pobliżu to i kocioł się nie włączy.
Podaj namiary na piec to będziemy radzić dalej.
Olivia - 01-12-2017, 13:30
Piec mam marki "Brotje". To marka handlowa niemieckiego "BIMs PLUS".
Czujki muszą być bezprzewodowe ponieważ ja mam duży metraż i nie wyobrażam sobie ciągnięcia kabli po całym domu. Z racji że mam w domu bardzo dużo elektroniki w postaci radiostacji, namierników i anten nadawczo-odbiorczych wolę aby termostat komunikował się z czujkami na wąskiej częstotliwości aby nie było zakłóceń.
Po termostacie oczekuje że w danym pomieszczeniu będę mogła ustawić indywidualnie temperaturę z uwagi na to że nie wszystkie pokoje używam oraz ze względu na elektronike.
Obecnie regulacje temperatury w domu odbywa się przez regulacje na piecu. Jest to o tyle kiepskie że w całym mieszkanku mam tak samo ciepło, tj. staram się utrzymywać między 24 - 26 st. C. Nie mam żadnej regulacji grzania na kaloryferach. Może zamontować jakie termostaty mechaniczne typu pokrętło ?
To chyba (aż) tyle.
scotch_ - 01-12-2017, 14:07
Olivia, ja miałem taką czujkę tyle że współpracowała z piecem na eko. Przed pompką zamontowany był zawór elektromagnetyczny, którym sterowała czujka pokojowa. Rozwiązanie fajne bo temperatura w pomieszczeniu wahała się +/- 0.25 stopnia. ALE, gdy temperatura zadana nie była poniżej lub powyżej tych wartości to kaloryfery były zimne pomimo tego, że piec chodził. Elektrozawór zamykał obieg i lipa. Wkurzało mnie to strasznie bo zimą w takim pomieszczeniu pomimo tego że było w nim 23,5 stopnia to nie można powiedzieć żeby było to czuć. Zatem szybka decyzja, demontaż ustrojstwa i zamontowany został na każdym kaloryferze termostat. Trzy dni nauki na ile ustawić w zależności od pogody i jest super. Piec stary bo ma już 10 lat i za jakiś czas pójdzie do wymiany. Przez te lata postęp w dziedzinie automatyki to kosmos, ale nie wiem czy zdecyduje się na czujki. Poza tym nie jestem pewien - bo specem nie jestem - czy czujników może być więcej niż jeden (chodzi mi o wewnętrzne) Koszt "pokrętła" - to grosze a w twojej sytuacji spróbowałbym pójść tym tropem. Aha i ogrzewam 190 m2
Krzyzak - 01-12-2017, 14:34
Olivia napisał/a: | Czujki muszą być bezprzewodowe |
Olivia napisał/a: | Po termostacie oczekuje że w danym pomieszczeniu będę mogła ustawić indywidualnie temperaturę |
to nie tak
jest jeden (góra dwa) sterowniki do pieca - one są sterowane w oparciu o temp. zewnętrzną lub tylko wewnętrzną i można tylko w jednym (dwóch) miejscach to ustawić
(w przypadku dwóch kocioł musi mieć albo dodatkowy zawór mieszający albo dwie nagrzewnice)
jeśli chodzi o regulację w pokoju, to nie znam takiej bezprzewodowej (co nie znaczy, że nie ma) bo niemal wszyscy ciągną kable wcześniej i taki regulator działa na zupełnie innej zasadzie
kocioł nie jest stanie sterować pojedyńczym obwodem grzewczym, więc w przypadku grzejników zakłada się głowice termostatyczne a w przypadku podłogówki się ustawia głowicę na danym obiegu w rozdzelaczu wraz ze sterowaniem albo przez kapilarę wbudowaną w podłogę albo przez zdalny czujnik
mah00ni - 01-12-2017, 14:41
Grzejniki są dolnozasilane (przyłącze rurek od zasilania i powrotu wody jest na dole grzejnika)?
Jeśli tak, to taki grzejnik powinien być wyposażony w głowicę termostatyczną, za pomocą której regulujemy temperaturę w danym pomieszczenie w sposób mechaniczny.
Dodatkowo powinien być zamontowany sterownik pokojowy dobowy lub najlepiej tygodniowy, na którym można zaprogramować tryb grzania w zależności od tego kiedy jesteśmy w domu, grzanie na weekend, tryb nocy, etc.. Może on być w wersji bezprzewodowej i również z opcją sterowania kotłem za pomocą aplikacji android/iOS.
[ Dodano: 01-12-2017, 14:44 ]
Olivia napisał/a: |
Czy palenie w kominkach nie będzie "ogłupiało" termostat ?
|
Czy te dwa obiegi grzewcze są ze sobą połączone (gazowy i kominek)? Czy to odrębne instalacje?
[ Dodano: 01-12-2017, 14:47 ]
Olivia napisał/a: |
Czy po montażu termostatu nie będzie problemu z grzaniem wody do mycia ?
|
Nie ma to wpływu, ciepła woda użytkowa ma w każdym kotle gazowy dwufunkcyjnym priorytet.
gulgulq - 01-12-2017, 21:00
https://www.broetje.pl/produkt/regulatory/
masz tutaj regulatory radiowe, trzeba tylko popytać serwisanta twojego kotła czy będzie to ze sobą kompatybilne,
taki sterownik radiowy najlepiej umieścić w pomieszczeniu który powinien mieć najwyższą temperaturę (oczywiście z dala od pokojów ogrzewanych kominkiem) lub który najszybciej się wychładza (np. gdzieś na rogu domu) , w pozostałych pomieszczeniach montujesz na kaloryferach głowice termostatyczne
w pokojach w których ma być najniższa temperatura głowice odetną ogrzewanie, obieg się zmniejszy w związku z tym pozostałe pokoje będą się szybciej nagrzewać, czujka jako ostatnia powinna wyłączyć kocioł
RalfPi - 02-12-2017, 00:30 Temat postu: Re: Ogrzewanie gazowe a termostat
Olivia napisał/a: | Cześć
Chciałabym ustawiać temperaturę do której piec będzie grzał, np. 23 St. C wewnątrz domu.
i |
Temperatura jest specyficzną wielkością fizyczną. W domu jest przestrzenny i zmienny w czasie rozkład temperatury (powietrza, ścian, stropów). Co za tym idzie, powietrze w środku salonu może mieć zdecydowanie wyższą temperaturę niż ściany. Dom może się szybko wychładzać (jak ma małą stałą czasową/jest słabo docieplony) i jak wybierzesz źle miejsce pomiaru temperatury, to właśnie efekt będzie taki, że czujnik wskazuje 23 st., ale np. uśredniona temperatura w pomieszczeniu to. 18 st.
Przy wszystkich powyższych radach miałbym to na uwadze (a najlepiej posłuchałbym gulgulq i skonsultował sprawę z serwisantem/specjalistami bezpośrednio na miejscu).
Olivia - 02-12-2017, 21:32
Tak, grzejniki są z podłączeniem u dołu.
To są zwykłe kominki pokojowe. Sam dom pochodzi z wieku XIX a założenie dworku, datuje się na wiek XIV. Przy czym dom był w wieku poprzednim, w latach 30-tych przebudowywany. To samo miało miejsce w latach 60-tych a na samym końcu przez mojego tatę, w latach 90-tych do stanu pierwotnego.
Ogrzewanie gazowe zostało założone w 2002 roku dzięki miejscowym władzom. Wcześniej było ogrzewane węglem z kotłowni która znajduje się na naszym terenie. Nie mniej jednak taki typ ogrzewania to był mankament, ponieważ grzano słabo aby w budynkach administracyjnych i przemysłowych nie było za gorąco.
Dziękuje serdecznie za odpowiedzi. Trochę mi wyjaśniły co mam robić. W takim razie w pierwszej kolejności dokupię głowice termostatyczne do grzejników. Następnie skonsultuje się z przedstawicielem producenta kotła - jeżeli w ogóle takowy w moim mieście jest.
|
|
|