Outlander II Ogólne - Kuna pogryzła wężyk od turbo
RAFGST - 07-12-2017, 12:21 Temat postu: Kuna pogryzła wężyk od turbo Witam, Słyszałem o zsuwającym się wężu z turbiny w 2.0 did i tdi. Aż tu nagle wczoraj jadąc zauważyłem duży spadek mocy- powiem tak auto jechało jak pojazd z lat 80 z dieslem bez turbo. Na obroty sie wkręcał ale przyspieszenie tragedia. Gdy juz sie zatrzymałem aby sprawdzić co się stało okazało się że węzyk nie zsunał sie- tylko najprawdopodobniej kuna go pogryzła. Brawa dla konstruktorów chyba VW że turbo jest z tyłu i jest do niego dostęp z góry po podniesieniu maski- bo mogłem dzięki temu go szybko wymienic, ale gdyby była ona umiejscowiona od spodu auta- to wiadomo kanał, ściągnąć osłonę silnika to wszystko czas. Teraz pozakładałem domestosy i zobaczymy
jurellas - 11-12-2017, 20:07
Obecnie testuję elektroniczne urządzenie emitujące piskliwe dźwięki do odstraszenia gryzoni,też miałem pod maską pogryzione wężyki i wyszarpaną podbitkę. Jak na razie jest spokój i nawet koty nie chodzą po masce i szybie przedniej. Wcześniej pomagała sierśc psa w siateczce po cytrynach ale trzeba było ją co parę tygodni wymieniac na nową bo chyba traciła specyficzny zapach,siersc nie działała oczywiście na koty.
RAFGST - 12-12-2017, 11:51
możesz podać jakie urządzenie testujesz?, czytałem różne opinie na temat elektronicznych odstraszaczy- jedni chwalą - inni nie. Też się zastanawiam nad takim urzadzeniem, widziałem że są takie które podłącza sie do akumulatora, oraz takie na baterie paluszki
jurellas - 17-12-2017, 10:58
Wysłałem Tobie na pw namiary na ten odstraszacz kun.
5darek - 05-11-2019, 07:18
pokażecie lub opiszecie sposób montażu?
Rede - 27-01-2020, 13:31
Też ostatnio zauważyłem ślady łapek pod maską i okazało się, że wężyk od turbo został pogryziony.
Stawiam auto pod chmurką u siebie na podjeździe więc jest narażone na ataki.
Na tą chwilę nie używałem jeszcze żadnych specyfików ani urządzeń. Natomiast teść pożyczył mi
małe wnyki, które wkładam na noc pod maskę. Nie uzbrajam ich, są tam tylko dla "straszenia"
Elementy ubrudzone śladami wyczyściłem i jak na razie od tygodnia nie zauważyłem nowych.
Nie wiem czy działa akurat ten sposób, dam znać.
P.S jedynie co muszę pilnować, to żeby je wyciągnąć jak jadę rano do pracy
Marcino - 27-01-2020, 15:20
U mnie włąscielka dała pod maska zwieszki Domestosa - kulki co się wesza w WC... ponoć pomaga. Ja zdjałem bo parkuje w garazu i mam spokój
|
|
|