[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Nowy colt, nowe problemy :)
n0rek - 20-01-2018, 16:35 Temat postu: [CA1A 1.3] Nowy colt, nowe problemy :) Hello,
Dzisiaj stalem sie dumnym posiadaczem Colta.
Auto ogolnie w dobrym stanie jak na ten rocznik i bardzo malo jezdzone przez ostatnie lata.
Poza malymi pierdolkami do zrobienia jest jedna rzecz ktora mnie trapi, mianowicie na zimnym jak postoi pare dni to auto ledwo zapala, krztusi sie i gasnie jak nie przytrzymam gazu telepiac sie. Jak sie rozgrzeje to jest duzo lepiej, w ogole ciezko powiedziec od jakiej temperatury bo wskazowka lezy caly czas mimo ze auto dmucha cieplym powietrzem.
Tak sobie mysle ze moze jakies swiece czy kable? Moze jakis popularny problem w Coltach?
Dzieki za wskazowki!
mkm - 20-01-2018, 18:03
n0rek, zakładaj temat w Naszych Miśkach, bo kupiłes "ginący gatunek".
Co do problemów z paleniem, może być wszystko.
Kable wysokiego napięcia, świece, zawory, kąt wyprzedzenia zapłonu, słaba masa, zaśniedziałe styki, zapchany filtr paliwa... Jak masz LPG to jeszcze kilka innych rzeczy
Wszystko zależy od tego jak ktoś dbał przed Tobą
Bzyk_R1 - 20-01-2018, 19:06
Może być mało paliwa w baku i też na zimnym tak będzie się działo. Spróbuj zatankować pod korek.
Krzyzak - 20-01-2018, 19:24
Zacząłbym od regulacji zaworów.
n0rek - 20-01-2018, 19:25
Paliwa jest sporo bo pol baku, LPG nie ma i nigdy nie mial.
Natomiast wlasnie odpalilem go zeby przestawic auto po ok 5h postoju na zewnatrz i nie dosc ze odpalil od strzala to chodzi tak jakby nigdy nic sie nie wydarzylo, rowniutko bez zajakniecia.
Zastanawiam sie czy to nie jest kwestia dlugiego (ok dwa tygodnie) postoju na podworku.
Dodatkowo Check engine sie raz swieci a raz gasnie, jak zrobi to podczas jazdy to jest delikatne szarpniecie i w sumie tyle, jest tak od zawsze wiec to na pewno nie tam pownienem szukac, podobno ma to zwiazek z silnikiem krokowym ale nawet jego wymiana nic nie dala.
Jakie swiece i kable polecacie do niego?
Ps. co do ginacego gatunku to jest Colt z przeszloscia, od wielu lat w rodzinie a przez dluzszy czas robil po 30k km rocznie choc przez ostatnie kilka lat jezdzony wlasnie raz na tydzien do kosciola i moze po prostu sie zastal
Bizi78 - 20-01-2018, 20:02
n0rek napisał/a: | Dodatkowo Check engine sie raz swieci a raz gasnie |
Błędy łatwo możesz sprawdzić za pomocą zworki w gnieździe diagnostycznym.
n0rek - 20-01-2018, 20:44
Potrzebuje do tego jakis soft czy sprzet?
Mam juz kabel od drugiego auta ale tutaj OBD2 nie widze
Bizi78 - 20-01-2018, 20:57
Info od kolegów z coltmani .
http://coltmania.pl/zrob-...y-ecu-t741.html
Bzyk_R1 - 20-01-2018, 22:08
Ja nadal stawiam na paliwo w baku, nie bądź niedowiarkiem uwierz że to pomaga, zatankuj pod korek, pieniądze zostaną w baku i może nie trzeba będzie szukać. Sam tak miałem i się przekonałem.
n0rek - 23-01-2018, 17:42
Auto poszlo do mechanika, ma porobic pare rzeczy w tym zajrzec do tego nie palenia rownego.
Dam znac jak poszlo.
[ Dodano: 25-01-2018, 17:27 ]
Mechanik zauwazyl ze jak najpierw "cyknie" rozrusznikiem, wystarczy 1-2 przekrecenia i pozniej sprobuje jeszcze raz to auto pali normalnie, chodzi rowno i od strzala. Natomiast jak pali od razu to dlugo kreci, zle chodzi jakby na 3 baniaki i z tego co zauwazyl to tak jakby wtedy pompka od razu nie podawala paliwa.
Auto jeszcze u niego stoi bo robi jakies inne rzeczy ale moze ktos z was sie z czyms takim spotkal?
|
|
|