[02-06]Lancer CS0 - DTC P0170 okazjonalny błąd
B0RYS - 19-02-2018, 16:26 Temat postu: DTC P0170 okazjonalny błąd Witam,
Mam okazjonalny błąd P0170, po skasowaniu było 3 mce spokoju. Objawów brak. Gazu nie mam. Manual będzie pewnie kazał sprawdzać wszystkie czujniki układu dolotowego, paliwowego i wydechowego. 3 miesiące temu wymieniłem sondę lambda na kolektorze, ale DTC były wtedy inne i jednoznaczne. Jakieś sugestie?
Bizi78 - 19-02-2018, 19:43
B0RYS napisał/a: | 3 miesiące temu wymieniłem sondę lambda na kolektorze |
Jakiej firmy sondę montowałeś .
Mam nadzieję, że nie Boscha .
plecho1 - 19-02-2018, 20:17
Jak pracuje sonda lambda i jakie są korekty paliwowe na rozgrzanym silniku na biegu jałowym?
B0RYS - 19-02-2018, 21:16
Bizi78 napisał/a: | B0RYS napisał/a: | 3 miesiące temu wymieniłem sondę lambda na kolektorze |
Jakiej firmy sondę montowałeś .
Mam nadzieję, że nie Boscha . |
Nie Bosch ani NTK bo za tania była, sprawdzę co to było.
plecho1 napisał/a: | Jak pracuje sonda lambda i jakie są korekty paliwowe na rozgrzanym silniku na biegu jałowym? |
A sprawdzę to ELM327 i smartfonową apką, bo tylko tyle teraz mogę?
plecho1 - 19-02-2018, 21:29
Tak, jak najbardziej, najlepiej jakimś programem który pracę sondy pokarze za pomocą wykresu a korekty (STFT i LTFT) mogą być przedstawione jako wartości liczbowe. Osobiście lubię Torque bo można wszystko pod siebie poustawiać. Najlepiej nagraj pulpit w telefonie i podaj link do pliku.
B0RYS - 23-02-2018, 12:58
Takie cuś:
zbychu74 - 23-02-2018, 14:43
Według mnie wszystko w porządku.Może gdzieś w okablowaniu sondy się coś dzieje.
systalon - 23-02-2018, 20:44
Może mały wykład. Troszkę wałkowałem temat i oto do czego doszedłem:
Sonda to tylko pomoc dla silnika by równoważyć skład mieszanki paliwowo powietrznej (często w stosunku AFR 14.7 dla PB(bodajże). Co nie znaczy, że nie jest ważna, wręcz odwrotnie. Błąd który się Tobie pojawia wskazuje na to, że układ sterujący nie może sobie poradzić momentami z dobraniem poprawnej mieszanki i nie wskazuje to bezpośrednio na winę Lambdy. Problem może być z:
- nieodpowiednim ciśnieniem paliwa w listwie wtryskowej ( problem z odpowietrznikiem, powrotem paliwa)
- układ zapłonowy ( wypadanie zapłonu na którymś z tłoków) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic734962.html ( ostatni post )
- pojawiające się lewe powietrze w układzie dolotowym, uszkodzenie przepływomierza, układu sterującego podciśnieniem,
- nawet głupie zapchanie w wydechu bądź niesprawność katalizatora.
ITP.
Błąd sam w sobie pojawia się, gdy sonda zbyt długo wyczytuje mieszankę zbyt ubogą bądź bogatą i w tym czasie silnik nie może jej skorygować.
Przykład : powiedzmy, że pojawia się nieszczelność w układzie dolotowym między przepływomierzem a samym kolektorem. Sonda wykrywa mieszankę zbyt ubogą (za wiele powietrza w stosunku do paliwa) . Komputer chce podwyższyć ilość paliwa w stosunku do powietrza, lecz w tym momencie stoi mu na drodze przepływomierz, który pokazuje, że przez dolot przelatuje w tym momencie 40g/s powietrza. Komputer silnika ma ograniczony wachlarz możliwości w tym momencie, bo wg jego ustalonej mapy wtryskowej przy tej ilości powietrza powinien podawać 2.72 g/s paliwa. Korekta jaką może wykonać często nie może przekroczyć 15% ( strzelam) odchyłu od normy. I w tym momencie, co prawda podwyższy o 15% wartość dawkowanego paliwa, wyjdzie 3.1 g/s, które wystarczyłoby na 45g/s powietrza nawet, lecz co z tego, jeśli nieszczelność w układzie powoduje, że tego powietrza przedostaje się 50g/s nad tłoki. Cóż, sonda mimo korekt wciąż wskazuje zbyt ubogą mieszankę co powoduje pojawieniem się check engine'u i błędem.
By Ci pomóc musisz napisać więcej: Czy silnik wg Ciebie ma "kopa", czy przerywa momentami, czy trzyma obroty za każdym razem, ogólnie o pracy silnika
Pozdrawiam
PS. wytłumacz mi wykres korekt ( ten całkiem w górnym prawym rogu) w sekundach od 25 do 30, przygazowałeś w tym momencie i zgasiłeś silnik?
B0RYS - 23-02-2018, 21:21
Wszystkie wykresy to powtarzalne wycinki pracy na wolnych obrotach i rozgrzanym silniku do ok. 80 st. C (mróz był dziś spory), bez gazowania czy wyłączania silnika. Samochod jedzie jak jechał, nie faluje, trzyma obroty. Ostatnio błąd wystąpił dopiero po raz drugi, przypadek lub nie, ale dzień wcześniej dostał nowy filtr powietrza. W dolocie wad nie stwierdzono.
Problem z zapłonem byłby chyba sygnalizowany przez inne DTC, ale może warto sprawdzić. Auto mam od 70kkm i nic tam nie ruszałem.
zbychu74 - 23-02-2018, 21:50
PS. wytłumacz mi wykres korekt ( ten całkiem w górnym prawym rogu) w sekundach od 25 do 30, przygazowałeś w tym momencie i zgasiłeś silnik?[/quote]
To są korekty krótkoterminowe i według mojej wiedzy są jak najbardziej w normie.
systalon - 23-02-2018, 21:51
Ciebie problem zapłonu nie dotyczy jeśli autko pracuje płynnie na wolnych jak i w trasie. Lecz na wykresie o którym pisałem widać odstępstwo, na końcu wskazuje wartość zerową, jakbyś wyłączył silnik. Przedtem zbyt ubogą dosyć długo. Może grzałka nie działa prawidłowo? Na wolnych obrotach sonda być może ostudziła się do poniżej 300 stopni i przestała pracować ...
edit. Zbychu74, cóż opieram się na wiedzy którą posiadam, uważam, że korekty krótkoterminowe są bardzo ściśle powiązane z wskazaniami lambdy w podobnej częstotliwości, co widać na wykresie. Co innego długoterminowe. Ale nie wykluczam, że mogę być w błędzie. Wiedzę opierasz na własnych doświadczeniach czy na jakiś artykule? Chętnie bym się czegoś nowego nauczył
zbychu74 - 23-02-2018, 22:03
systalon napisał/a: | Ciebie problem zapłonu nie dotyczy jeśli autko pracuje płynnie na wolnych jak i w trasie. Lecz na wykresie o którym pisałem widać odstępstwo, na końcu wskazuje wartość zerową, jakbyś wyłączył silnik. Przedtem zbyt ubogą dosyć długo. Może grzałka nie działa prawidłowo? Na wolnych obrotach sonda być może ostudziła się do poniżej 300 stopni i przestała pracować ...
edit. Zbychu74, cóż opieram się na wiedzy którą posiadam, uważam, że korekty krótkoterminowe są bardzo ściśle powiązane z wskazaniami lambdy w podobnej częstotliwości, co widać na wykresie. Co innego długoterminowe. Ale nie wykluczam, że mogę być w błędzie. Wiedzę opierasz na własnych doświadczeniach czy na jakiś artykule? Chętnie bym się czegoś nowego nauczył |
Jak widzisz w profilu mam ten sam silnik i opieram się o własne doświadczenie,korekty krótkoterminowe (jezeli auto jest zdrowe)oscylują w granica +- 4% czasem chwilowo rozrzut może być większy,szczególnie przy zmianie obciązenia.Ale w stanach ustabilizowanych będą trzymały się blisko zera.
Zgadzam się zTobą ,że korekty zależą od sondy ,zwróć tez uwagę ,że długa korekta to 1,5% czyli prawie idealnie,a jest ona średnią z krótkiej.
systalon - 23-02-2018, 22:26
Zbychu74, z jednej strony można wywnioskować, że zaistniała zmiana obciążenia przy tym wykresie ( dlatego pytałem o przygazówkę), z drugiej zaś strony jeśli masz ten sam silnik i u Ciebie przy podobnym wykresach nie występuje podany problem błędu ECU to cóż, wychodzi, że masz rację. Pacjenta trzeba by sprawdzić na wykresach z jazdy a nie wolnych obrotów więc.
zbychu74 - 23-02-2018, 22:29
systalon napisał/a: | Zbychu74, z jednej strony można wywnioskować, że zaistniała zmiana obciążenia przy tym wykresie ( dlatego pytałem o przygazówkę), z drugiej zaś strony jeśli masz ten sam silnik i u Ciebie przy podobnym wykresach nie występuje podany problem błędu ECU to cóż, wychodzi, że masz rację. Pacjenta trzeba by sprawdzić na wykresach z jazdy a nie wolnych obrotów więc. |
Myślę,że powinien sprawdzić zamrożone ramki są to zamrożone parametry pracy silnika w czasie wystąpienia błędu.
systalon - 24-02-2018, 01:06
czyli bez interfejsu się nie obejdzie
|
|
|