Carisma - Techniczne - Drgania z okolicy przednich kół
wojak999 - 01-03-2018, 16:32 Temat postu: Drgania z okolicy przednich kół Drgania z okolicy przednich kół, właściwie to wyczuwam je po lewej stronie, po prawej ciężko powiedzieć. Wyczuwalne jest również bujanie przodu na boki. Co to może być? Dziś wymieniłem amortyzatory i nie ma zmiany!!!!!!!!! 440 zł w błoto!!!!! Pomocy!!!! Od czego zacząć diagnostykę? Tarcze? Końcówki drążków? A może jeszcze coś innego ?
apg2312 - 01-03-2018, 16:48
Ja tam bym zaczął od sprawdzenia opon i wyważenia kół u porządnego wulkanizatora.
Hugo - 01-03-2018, 20:39
Czy podczas przyśpieszania bujanie się nasila?
wojak999 - 01-03-2018, 21:02
Hugo napisał/a: | Czy podczas przyśpieszania bujanie się nasila? |
Wpierw były drgania w okolicach lewego przedniego koła, a nagle jadąc około 60 km/h zaczęło kołysać na boki(zjeżdżałem wtedy z górki na luzie) i od tamtej pory kołysze na boki choć nie zawsze...
Hugo - 02-03-2018, 08:18
To raczej coś z oponą/oponami.
wojak999 - 02-03-2018, 12:10
Własnie wyważyłem jeszcze raz opony. Jest trochę lepiej ale strasznie tłucze na nierównościach poprzecznych, tak jakbym nie miał w ogól amortyzatorów a przecież wczoraj wstawiłem nowe.
gsm_virus - 02-03-2018, 12:47 Temat postu: Drgania z okolicy przednich kół Kolego w sumie nasuwa się kilka pytań odnośnie tej przypadłości:
- czy tylko Ty jedziesz tym autem, a może ktoś ostatnio jeździł i "przyhaczył krawężnik"?
Cytat: | Własnie wyważyłem jeszcze raz opony. |
- Nie sprawdzali czy "felga pływa na boki" mówiłeś im jaki jest powód ponownego wyważenia?
Cytat: | Wyczuwalne jest również bujanie przodu na boki.
(...)
Od czego zacząć diagnostykę? Tarcze? Końcówki drążków? A może jeszcze coś innego ? | Ponieś po jednym z kół na lewarku i sprawdź jakie masz "luzy na łożyskach" , jedna ręka na górze druga na dole i kiwasz, jak nie ma luzów to drążki sprawdzasz w podobny sposób tylko że w poziomie (ręce na przód, tył koła).
Cytat: | Dziś wymieniłem amortyzatory i nie ma zmiany!!!!!!!!! 440 zł w błoto! |
Cytat: | tłucze na nierównościach poprzecznych, tak jakbym nie miał w ogól amortyzatorów a przecież wczoraj wstawiłem nowe |
Pochwal się producentem / marką owych amortyzatorów (gazowe / gaz -olej ?).
- Czy zachowałeś wszelkie "prawidła" podczas montażu nowych amortyzatorów (przepompowałeś kilkukrotnie sam amor... przed założeniem?) , a może talerz górny z dolnym na amorze się nie zgrał osiowo i są przesunięte, co wpływało by na pochylenie koła, i rozjechanie przedniej geometrii kół.
past - 02-03-2018, 13:56
wojak999 napisał/a: | Własnie wyważyłem jeszcze raz opony. Jest trochę lepiej ale strasznie tłucze na nierównościach poprzecznych, tak jakbym nie miał w ogól amortyzatorów a przecież wczoraj wstawiłem nowe. |
W Carismie i niedawno w Outlanderze podobne objawy miałem przed wymianą łączników drążków stabilizatora. Może to błahe, ale też łatwe do sprawdzenia - 20 zł na stacji diagnostycznej.
Powodzenia,
past
czarny.marcin - 02-03-2018, 14:11 Temat postu: Re: Drgania z okolicy przednich kół
wojak999 napisał/a: | Od czego zacząć diagnostykę? Końcówki drążków? |
dokładnie sam sobie odpowiedziałeś :końcówki drążków , drążki lub sworznie wahaczy coś z tych trzech rzeczy skoro auto ci pływa . Jeśli końcówki mają już dużyyy luz koło będzie przenosiło drgania a układ kierowniczy'' przestanie Cię słuchać '' co da wrażenie odpływania przodu.
wojak999 - 02-03-2018, 14:16 Temat postu: Re: Drgania z okolicy przednich kół
Cytat: | Pochwal się producentem / marką owych amortyzatorów (gazowe / gaz -olej ?).
- Czy zachowałeś wszelkie "prawidła" podczas montażu nowych amortyzatorów (przepompowałeś kilkukrotnie sam amor... przed założeniem?) , a może talerz górny z dolnym na amorze się nie zgrał osiowo i są przesunięte, co wpływało by na pochylenie koła, i rozjechanie przedniej geometrii kół. |
Nie wymieniałem ich sam tylko u mechanika. Amory gazowe.
czarny.marcin - 02-03-2018, 14:33
chwyć ręką końcówkę drążka i niech ktoś Ci porusza kierownicą szybkimi krótkimi ruchami w prawo i w lewo będzie luz wyczujesz i usłyszysz stukanie .To tak na szybko sprawdzenie pod domem bez podnoszenia koła do góry . Zrób to lepiej na odpalonym silniku by przekładnia miała ciśnienie oleju , bez odpalania może delikatnie postukiwać przekładnia
d.ladysz - 03-03-2018, 16:01
Proponuje spzwdzenie swożnia, koncowek stabilizatora, koncowek przekladni kierowniczej, luz na kole. jak nic z tego sprawdził wywazenie pol osi jaki odwaznuk na srodku. potrafi dobrze trzasc jak jest przesuniety
|
|
|