To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - problem z oświetleniem

danieleek82 - 12-03-2018, 07:08
Temat postu: problem z oświetleniem
Witam. Mam problem z przednim lewym światłem mijania, (xenony) żarnik sprawdziłęm z prawej strony świeci, sprawdziłem bezpiecznik (OK) , podejrzenie jest na starter ewentualnie na przetwornice, jak można sprawdzić co padło? jak dostać się do przetwornicy? czy trzeba demontować całą lampę? ( co idzie , pewnmie trzeba ściągać zderzak), pomocy
jepm - 12-03-2018, 09:35

Od strony niskiego napięcia masz tutaj
http://faq.out-club.ru/do...80142400ENG.HTM

od strony wysokiego napięcia to raczej tylko warsztat.

Jeżeli z lampą nic się wcześniej nie działo - przygasanie, mrugania, zmiana barwy - to raczej kwestia sterowania (niskie napięcie) niż przetwornicy czy zapłonnika.

danieleek82 - 12-03-2018, 10:19

Do tej pory nic sie nie dzialo, przynajmniej nic nie zauwazylem, Jedynie Co to zaparowala mi Lampa samochod stal na dworzu I Jak go odpalilem to patrze nie swieci,
wycz - 18-01-2019, 00:02

Podczepię się, moje Xenony słabo świecą- do tego stopnia że w trasie bez halogenów robi się ciężko. Pytanie czy wymiana żarników pomoże, jeśli tak to co tam zapakować żeby świeciło jak należy?
Sebastian_T - 18-01-2019, 07:52

Ja tak miałem, i dałem do regeneracji lampy. Okazało się, że odbłyśniki całkowicie wypalone - w 5-letnim wówczas samochodzie. Firma mi wymieniła odbłyśniki, wyczyściła w środku (rozklejają lampę, wymieniają co trzeba, czyszczą, sklejają z powrotem). Koszt - za oba mniej niż cena jednej nowej lampy (wtedy). Świecą elegancko.

Kiedyś Zbyszkowi podawałem, więc myślę, że nie będzie to niedozwoloną reklamą. Szukaj w guglu: regeneracja lamp Otwock.
Są na ul. Niezapominajki.
Jak się umówisz na konkretny termin, to na poczekaniu zrobią ("poczekanie" to jakieś 2-3h). Nie zrażaj się trochę obskurnym wyglądem warsztatu ;-)

zbyszekm2 - 18-01-2019, 08:37

Sebastian_T napisał/a:
Ja tak miałem, i dałem do regeneracji lampy. Okazało się, że odbłyśniki całkowicie wypalone - w 5-letnim wówczas samochodzie. Firma mi wymieniła odbłyśniki, wyczyściła w środku (rozklejają lampę, wymieniają co trzeba, czyszczą, sklejają z powrotem). Koszt - za oba mniej niż cena jednej nowej lampy (wtedy). Świecą elegancko.

Kiedyś Zbyszkowi podawałem, więc myślę, że nie będzie to niedozwoloną reklamą. Szukaj w guglu: regeneracja lamp Otwock.
Są na ul. Niezapominajki.
Jak się umówisz na konkretny termin, to na poczekaniu zrobią ("poczekanie" to jakieś 2-3h). Nie zrażaj się trochę obskurnym wyglądem warsztatu ;-)

Ja nie narzekam, zrobili mi z 5 kompletów.

jepm - 18-01-2019, 13:01

wycz napisał/a:
Podczepię się, moje Xenony słabo świecą- do tego stopnia że w trasie bez halogenów robi się ciężko. Pytanie czy wymiana żarników pomoże, jeśli tak to co tam zapakować żeby świeciło jak należy?

Ja akurat z odbłyśnikami nic nie robiłem - wymieniłem żarniki i stała się jasność :D
Od tego bym zaczął jeżeli są stare - koszt operacji = koszt żarników - czyli niewielki bo w Pajero bez problemu wymienisz sam tylko kup porządne.
Jak nie pomoże to odbłyśniki.

Ja mam bodajże Philips Extreme Vision i jest OK.

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=89946

wycz - 19-01-2019, 00:00

Dzięki ludzie, sprawa nabrała jasności:)
Chyba zacznę od żarników, pytanie czego używacie?

Sebastian_T - 19-01-2019, 17:36

Jak jepm - Philips Extreme Vision.
Grzegorz_A - 03-10-2023, 14:14

Hej. Czy udało się koledze naprawić i jak przednie lewe światło mijania (xenon)?