To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Brak kontrolki świateł drogowych

W@sio - 14-03-2018, 19:46
Temat postu: Brak kontrolki świateł drogowych
Rzadko zakładam tematy na forum, większość problemów rozwiązuję sam ale tutaj już mi się pomysły skończyły.
Sprawa dotyczy kontrolki świateł drogowych - otóż nie działa.

Po założeniu modułu DRL działała przez jakiś czas jarząc się lekko w czasie działania modułu - co jest zrozumiałe, bo moduł puszcza prądo w obwód świateł drogowych, przy czym napięcie jest niższe bo żarówki świecą z mocą 30% znamionowej.

Problem pojawił się jakiś czas temu, kontrolka przestała całkiem świecić, także po włączeniu świateł drogowych.
Sprawdziłem żarówkę, przelutowałem styki obudowy żarówki i nic, dalej nicht werken.

Ma ktoś jakiś pomysł co powinienem sprawdzić? Średnio mi się chce rozbierać całe zegar, ale jak będzie potrzeba to to zrobię.

Bzyk_R1 - 14-03-2018, 19:52

Piotrek podmieniłeś na inną z zegarów? Jest kilka obok które mógłbyś podstawić. Sprawdzałeś multimetrem czy prąd jest na wtyku żarówki?
Jaro1974 - 14-03-2018, 21:01

Ja nie wiem czy ta żarówka nie jest na stałe wlutowana ;-)
Najlepszym sposobem to by było założyć inne zegary ze sprawną żarówką ;-)

W@sio - 14-03-2018, 22:34

Sprawdziłem żarówkę - toż pisałem - podmieniłem na tą od p.mgielnych, wlożyłem też nową.

Jarku, na stałe jest żarówka od p.mgielnych tył :-)

Bzyk_R1 - 14-03-2018, 23:25

Właśnie, ta od długich jest wyjmowana. A jakbyś odłączył DRL od sygnału ze świateł albo całkowicie go odłączyć na sprawdzenie. Może robi jakieś zwarcie. Rozumiem że napięcie w gnieździe żarówki jest?
W@sio - 15-03-2018, 00:13

Dokładnie - zarówno DRL jak i światła drogowe działają normalnie, brak tylko kontrolki :-/
Jaro1974 - 15-03-2018, 22:15

W@sio napisał/a:
Jarku, na stałe jest żarówka od p.mgielnych tył :-)

Tak, wiem, zakręciłem się :P
Ścieżki na cyferblacie sprawdzone?