To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Dysze spryskiwaczy

bialy192 - 20-03-2018, 13:44
Temat postu: Dysze spryskiwaczy
Witam, jako że dysze spryskiwaczy z moim Lancerze już ciekną, chciałem wymienić je na nowe. W tym momencie mam zwykłe 2 punktowe, w ASO koszt jednej dyszy to ok 65 zł.
Wymienialiście może dysze w swoich Miśkach na jakieś inne (np. uniwersalne mgłowe czy dysze z innego modelu czy innej marki?)

Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/uniwers...6477667079.html
Myślicie że będzie ok?

Sal - 22-03-2018, 00:50

Raczej będzie ok, jeśli Ci się nie spieszy to na Ali są za 12zł z przesyłką :wink:
bialy192 - 24-03-2018, 12:01

Dasz link? :)
Sal - 25-03-2018, 00:10

Ja zamówiłem takie:
Spryskiwacze
Jak dojadą to opiszę co i jak. :wink:

japer - 01-06-2018, 06:48

Witajcie, zamówiłem dyszę spryskiwaczy w ASO i przymierzam się do wymiany.
Robił to już ktoś i podpowie czy coś przy tej robocie może zaskoczyć ?

EDIT : Już po, prosta sprawa :

1. Trzeba wkrętakiem podważyć i odczepić okrągły zatrzask trzymający osłonę termiczną maski w miejscu gdzie wężyk od spryskiwacza wchodzi do trójnika.
2. Odczepić wężyk z uchwytów i wyciągnąć z trójnika.
3. Przyglądnąć się budowie nowej dyszy, starą dysze próbować wkrętakiem trochę "zwolnić" do środka, od spodu, od strony krótszego mocowania,
4. Już od góry próbować wyciągnąć dyszę wkładając wkrętak między obudowę a podkładkę gumową ( można w tym celu zaprzeć wkrętak o kant maski zabezpieczonej szmatką ).
5. Nową dyszę wkładamy pod kątem na wcisk, a dalej odwrotnie do demontażu.

Anonymous - 12-08-2018, 13:25
Temat postu: a skąd pewność że winna jest dysza, a nie zawór?
Po pierwsze logika podpowiada, że nie psują się 2 sztuki (czyli obie dysze) naraz...
Po drugie - warto najpierw sprawdzić (np. zamienić miejscami) zawory przy wężykach pod maską - to jest prostsze niż demontaż dysz i wszystko zajmuje parę minut. Ponadto zawory kosztują grosze w porównaniu do wymiany dysz.

Co do samych dysz - z mojego doświadczenia wymiana na mgłowe opłaca się:
- z powodu mniejszego zużycia płynu
- o ile ktoś jeździ powoli czyli nie rozwija dużych prędkości (bo zasięg rozpylania mgłowego przy prędkości autostradowej sięga najwyżej połowy szyby...)
- o ile ktoś nie jeździ zimą (bo nie słyszałem o podgrzewanych końcówkach mgłowych pasujących do Lancera - a one potrafią zamarznąć znacznie szybciej niż tradycyjne...)

zbychu74 - 13-08-2018, 18:20

Na japancars.ru są za 7,40$ szt. nr.MN169829 Wystarczy się zarejestrować,zapłacić mastercard ,a wysyłka jest za friko.
Ja ostatnio zamawiałem dwa plastiki cena 3$ i przesyłka gratis.

joujoujou - 13-08-2018, 19:02

A może tak? :)