[02-06]Lancer CS0 - [CS3A 1.6] Jaki zamiennik przednich wahaczy?
eclip2 - 08-04-2018, 16:59 Temat postu: [CS3A 1.6] Jaki zamiennik przednich wahaczy? Witam!
Posiadam Lancera CS 1.6 z 2007 roku. Przymierzam się do wymiany przednich wahaczy (zżera je rdza).
Czy możecie mi Panowie polecić jakieś niezłe zamienniki w akceptowalnych cenach?
Sam, oprócz chińskiego badziewia, znalazłem wahacze Febi, Swag, Optimal i Blue Print. Są one coś warte?
Pozdrawiam!
G0rd0n - 17-08-2018, 19:28
Zapewne już coś kupiłeś, ale może innym przyda się informacja:
ci którzy przednie wahacze wymieniają często (Audi/Passat) polecają Lemfoerder.
Niestety ten nie oferuje wahaczy do CS3A/CS3W...
ewentualnie TRW jako zamiennik (do Lancera dostępny na zamówienie)
Febi-Bilstein i SWAG - to jedna grupa (czyli to samo)
BluePrint czy Optimal - to tylko "marka" dystrybutora który pod swoim "logo" sprzedaje co-leci
Niestety w dystrybucji części rządzi cena i maksymalizacja zysku - jako ciekawostka:
skądinąd znany dystrybutor Polcar (oferujący kiedyś części zawieszenia Bilstein) wciska gdzie może ostatnio zawieszenia tureckiego wynalazku o nazwie TEKNOROT..... na dodadek w cenach TRW.....
mrcng - 19-09-2018, 14:14
A ile wytrzymyją te najtańsze zamienniki (praktycznie bez nazwy) na pewnym serwisie aukcyjnym ? jak z trwałością sworzni i tuleji ? Są one w zestawie z wahaczem. Cena takiego zamiennika wahacza jest niewiele droższa jak sam sworzeń dobrej firmy.
G0rd0n - 19-09-2018, 15:35
Chyba nie kupujesz wahaczy, po to żeby było jak najtaniej dla ryzyka ich wymiany (tulei/sworzni) co roku?
Oszczędności na zakupie badziewia przewyższy koszt ponownego zakupu i robocizny wymiany - jeśli policzyć w dłuższym okresie (takim ile wytrzymają te lepsze jakościowo).
Poza tym warto pamiętać, że ich szybsze zużycie będzie powodować szybsze zużycie innych elem. zawieszenia - końcówek drążków kier. itd.
rudi88 - 19-09-2018, 18:43
Jak zrobią mi blacharkę po dzwonku to też się biorę za wymianę wahaczy przednich. Założę NTY bo mam takie poprzeczne tylne, zrobiłem na nich już około 80 tyś i nie ma z nimi problemu.
mrcng - 20-09-2018, 12:03
G0rd0n, Wahacze poprzedni właściciel już wymieniał i chyba nie były zbyt dobre. Poza tym obecne są już troche skorodowane, także nie wiem czy jest sens wymieniać tuleje i sworznie. Najtańszy zamiennik wahaczy ma to już wszystko wbite i za rok ewentualnie można to co się wytłucze wymienić (np. sworzeń). Ale jeśli jakość tych zamienników jest tragiczna to raczej odpuszczę.
G0rd0n - 20-09-2018, 14:04
teraz coś więcej napisałeś...
Ale skoro już były wahacze wymieniane i już skorodowały, to jeśli kupisz najtańsze - prawdop. będziesz to samo przerabiał.
Poza tym nie tylko najtańsze mają tuleje i sworznie w komplecie (założone), ale każde nowe powinny. (ja kupowałem TRW i wszystko było w komplecie).
p03 - 12-03-2019, 14:37
I jak jakość tych TRW?
Balon - 26-03-2019, 20:10
zaryzykowałem i kupiłem wahacze do CS3W 1.6 - 4G18 (w 2017 maj):
FEBI BILSTEIN - 32072 - Wahacz, zawieszenie koła (prawy) ok 180zł
FEBI BILSTEIN - 32071 - Wahacz, zawieszenie koła (lewy) ok 180zł
był problem z wymontowaniem oryginalnych, śruby pourywanie, cięcie, spawanie itd.
zrobione ok 90 tyś km i wydaje się że jest OK, na przeglądzie w 2019 nic nie wyszło źle - sprawne, za to końcówki drążków już wymieniałem co 45 tyś km.
p03 - 04-04-2019, 09:48
Dzięki!
eclip2 - 17-11-2019, 20:34
Przepraszam, że tak po niewczasie . Dziękuję za pomoc i odpowiedzi na moje pytanie.
|
|
|