Colt - Ogólne - [ALL] Po wymianie opon jest kicha
Anonymous - 27-03-2007, 14:23 Temat postu: [ALL] Po wymianie opon jest kicha Wymieniłem oponki na letnie Yokohama A.drive nowiutkie i niestety okazuje się, że mi autko zamiast jechać na wprost skręca delikatnie w prawo. Zbieżność zawsze była OK, koło żadne nie bije, nie czuć drgań na kierownicy ino po prostu nie jedzie na wprost przy ustawionej na wprost kierownicy. Na stacji sprawdzałem ciśnienie i wg mnie było takie samo w obu oponach. Czy ktoś ma jakieś propozycje co to może być? Mam nadzieję, że nie zwichrowane opony...
Anonymous - 27-03-2007, 14:32
A czy koła były wyważane? Ostatnio zauważyłem, że wulkanizatorzy nie zawsze wyważają koła. Inna sprawa, że zbieżnośc mogła być ustawiana do starych, już zużytych opon.
Jeśli wyważanie czy zamiana stron nie pomoże, chyba trzeba będzie jednak zareklamować opony...
Matejko - 27-03-2007, 14:34
skoro nowe to raczej nie, jedz na zbieznosc, bo mogles miec zle ustawiona i na starych podcietych oponach auto z kierownica na wprost jechalo prosto, a teraz na nowych oponach nie chce, czyli jedz sprawdzic zbieznosc
ROMEL - 28-03-2007, 07:09
Zastanawiam sie o czym wy piszecie....
Co ma do zbieżności (geometrii) ogumienie, przeciej jak jest ustawiana geomtria to punktami oparcia są krawędzie felg... i opony nie mają nic do tego, ... za dobrą sprawę (upartego) to i bez opon zbieżność sie ustawi....
Ale... co do jednego... to fakt, może być tak że masz jakies niedoskonałości jeżeli chodzi o ustawienia, stara zjeżdzona na tym aucie opona, lub miękka zimówka nie będzie ciągnąć... a po założeniu nowej "nie ułożonej" opony - letniej szerszej... może występować zjawisko ściągania.... efekt może sie nasilac przy oponach asymetrycznych....
Na koniec... owszem sprawdzić geometrie...ale zrobić to dokładnie, kąty wyprzedzenia, pochylenia koła, pochylenia zwrotnicy itd... sama zbieżność to nie wszystko...
Ja śmigam na Nokianach asymetrycznych - wszystko ustawione jest w środku tolerancji jeżeli chodzi o geometrię a przy zakresie 80-90km/h delikatniutko ściąga w lewo... na innych oponach letnich czy zimowych tego nie robi w żadnym zakresie prędkości...
Pozdrawiam
Anonymous - 28-03-2007, 11:55
Dzięki. Czy zna ktoś z Was jakiś warsztat w Wawie albo okolicach, który by mi to fachowo i dokładnie sprawdził?
rus_one - 29-03-2007, 22:30
Zanim pojedziesz na warsztat przerzuć tylne koła do przodu i sprawdź czy nadal ściąga.
Też tak miałem.
Chociaż, jak kupiłeś nówki, to oddaj do reklamacji (po sprawdzeniu), w końcu zabuliłeś jak za dobre opony
Bartek - 30-03-2007, 13:15
Dortann napisał/a: | Dzięki. Czy zna ktoś z Was jakiś warsztat w Wawie albo okolicach, który by mi to fachowo i dokładnie sprawdził? |
ASKO na Osrtoroga..
Anonymous - 13-05-2007, 23:33
Swego czasu debica wypusciła opony o nazwie Debica Frigo czy jakos tak i pamietam ze mialy one wade fabryczna polagajaca na tym ze jak hamowalo sie z piskiem to sciagaly na jedna strone:) Nic sie z tym nie dalo zrobic ani zadna zbierznosc ani roznica cisnien w oponach. Ten typ tak mial. Wiec moze twoje opnki tez poprostu tak maja:(
|
|
|