Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Manetka świateł
mah00ni - 29-06-2018, 11:16 Temat postu: [MSS 1.6] Manetka świateł Od pewnego czasu żona ma problem, a co za tym idzie i ja, z manetką świateł.
Swego czasu zauważyłem, że nie działa prawe tylne światło pozycyjne, wymiana żarówki nie pomogła. Sprawdziłem bezpiecznik, okazał się przepalony. Wkładam nowy przekręcam manetkę i pyk - spalony.
Oprócz tylnego prawego światła nie ma światła cofania i podświetlenia zegarów oraz z przodu w lewej lampie świeci mijania i postój a w prawej tylko mijania.
Pomysł padł na manetkę, że ona robi zwarcie. Manetka wymieniona, ponad miesiąc jazdy bez awarii, a wczoraj problem pojawił się znów.
Pytanie czy te manetki są jakieś wadliwe czy problem po stronie instalacji w aucie?
RaVciO - 29-06-2018, 12:44
Nie słyszałem o wadliwych manetkach (a przynajmniej nie o takim problemie), osobiście bym szukał przyczyny gdzieś w okablowaniu w pobliżu tylnej lampy, w której palą się żarówki - może jakiś przewód ma przetartą izolację?
mah00ni - 29-06-2018, 12:51
Zerknę tam dziś po robocie...
plecho1 - 29-06-2018, 17:03
Ten bezpiecznik co się przepala odpowiada za prawe pozycyjne przednie i tylne oraz za podświetlanie zegarów. W tym obwodzie masz gdzieś zwarcie z masą auta więc trzeba przejrzeć przewody idące do tylnej i do przedniej lampy oraz do podświetlania. A wymieniałeś może ostatnio radio? Pytam bo złe jego podłączenie też może powodować przepalanie tego bezpiecznbika.
Problem ze światłami cofania raczej nie jest powiązany z tym z pozycjami, być może padł Ci ich włącznik który jest zamontowany na skrzyni biegów. Aby sprawdzić czy to jego wina zewrzyj ze sobą dwa przewody w kostce którą się wpina w czujnik oraz włącz zapłon. Jak światła cofania się zapalą to wina czujnika a jak nie to będziemy podpowiadać dalej.
mah00ni - 01-07-2018, 09:32
Lampa wstecznego działa, w tej kwestii wszystko ok.
Radia nie wymieniłem, jest oryginał od Mitsubishi.
Będę musiał przejrzeć ten obwód, dziękuję za pomoc plecho1.
[ Dodano: 04-07-2018, 10:35 ]
Problem rozwiązany... zwarcie przy podświetleniu tablicy.
|
|
|