Pajero III - [3.2 DID] Regeneracja pompy ABS
Piteros85 - 16-07-2018, 12:11 Temat postu: [3.2 DID] Regeneracja pompy ABS macie jakiś zakład do polecenia, który ogarnia regeneracje pompy ABS-u do Pajero III, bo dzwonie po 2 stronach z googla i wszyscy rozkładają ręce. z góry dziękuje za pomoc.
zbyszekm2 - 17-07-2018, 10:26 Temat postu: Re: Regeneracja pompy ABS
Piteros85 napisał/a: | macie jakiś zakład do polecenia, który ogarnia regeneracje pompy ABS-u do Pajero III, bo dzwonie po 2 stronach z googla i wszyscy rozkładają ręce. z góry dziękuje za pomoc. |
Jaki objaw?
Piteros85 - 17-07-2018, 15:04
niema ABS-u pali się również kontrolka SC, i od odpalenia co 2 sekundy słychać taki zgrzytanie ( jakby się tan akumulator przy pompie "ładował"). dodatkowo brak łączności ze sterownikiem po podpięciu pod komputer. wszystkie wtyczki są oki, brak jakiś upalonych końcówek. diagnoza mechanika i elektromechanika, uszkodzenie sterownika pompy ABS wysłałem do jednego zakładu, odesłali po tygodniu bez zapłaty (Pan włoży i zobaczy czy działa i się wtedy rozliczymy, jakby nie działało to proszę nie płacić zrozumiałem to (nic nie zrobiłem więc nie chce pieniędzy. ))
zbyszekm2 - 18-07-2018, 11:21
Piteros85 napisał/a: | niema ABS-u pali się również kontrolka SC, i od odpalenia co 2 sekundy słychać taki zgrzytanie ( jakby się tan akumulator przy pompie "ładował"). dodatkowo brak łączności ze sterownikiem po podpięciu pod komputer. wszystkie wtyczki są oki, brak jakiś upalonych końcówek. diagnoza mechanika i elektromechanika, uszkodzenie sterownika pompy ABS wysłałem do jednego zakładu, odesłali po tygodniu bez zapłaty (Pan włoży i zobaczy czy działa i się wtedy rozliczymy, jakby nie działało to proszę nie płacić zrozumiałem to (nic nie zrobiłem więc nie chce pieniędzy. )) |
jeśli to model 2000-2002 z czarną kulą przy pompie, to może wystarczy wymienić ta kulę (akumulator ciśnienia)
Sprawdź też wszystkie przekaźniki i bezpieczniki.
Piteros85 - 18-07-2018, 21:21
patrzyłem ten akumulator ABS-u zwany czarną gruszką jest dobry, a przekaźniki i bezpieczniki są sprawdzone bo od tego zaczął Pan Mechanik..problem polega na tym, że nikt nie potrafi zregenerować tej pompy albo jest ktoś o kim nie wiem stąd moje pytanie do was. Przejrzałem wszystkie posty w tej grupie i nie znalazłem podobnych objawów u innych posiadaczy Pajero..co mnie martwi. Bo pewnie skończy się na kupnie jakiejś używanej chociaż z tym też jest nie lada problem..
kristofuture - 04-02-2019, 15:20 Temat postu: Regeneracja pompy hamulcowej Nadmienię,że jeśli któryś z użytkowników pajero 3.2 DID Long automat 2001 r. miał problem z układem ABS w postaci świecącej się kontrolki ABS i hamulca ręcznego + ciągły dźwięk w kabinie z HBB a następnie brak hamowania to najprawdopodobniej jak w przypadku mojego pajero jest do naprawy wirnik pompy hamulcowej tj.( zużyte szczotki i wytarty komutator) cena ok.100zł. w Bosch-u. Nie doradzam kupna używanej pompy hamulcowej, ponieważ wirnik może też już być na wykończeniu lub problem pojawi się lada moment i do tego cena używki pompy to kwota o.1500zł.
Dołączam też bardzo przydatne dwa linki w tym temacie po ang. filmik i opisówka ze zdjęciami.
https://www.youtube.com/watch?v=vrsXN6hy-JM
https://www2.pajeroclub.com.au/forum/showthread.php?t=46516
Pozdrawiam.
gawel88 - 13-08-2019, 08:55 Temat postu: Re: Regeneracja pompy hamulcowej
kristofuture napisał/a: | Nadmienię,że jeśli któryś z użytkowników pajero 3.2 DID Long automat 2001 r. miał problem z układem ABS w postaci świecącej się kontrolki ABS i hamulca ręcznego + ciągły dźwięk w kabinie z HBB a następnie brak hamowania to najprawdopodobniej jak w przypadku mojego pajero jest do naprawy wirnik pompy hamulcowej tj.( zużyte szczotki i wytarty komutator) cena ok.100zł. w Bosch-u. Nie doradzam kupna używanej pompy hamulcowej, ponieważ wirnik może też już być na wykończeniu lub problem pojawi się lada moment i do tego cena używki pompy to kwota o.1500zł.
Dołączam też bardzo przydatne dwa linki w tym temacie po ang. filmik i opisówka ze zdjęciami.
https://www.youtube.com/watch?v=vrsXN6hy-JM
https://www2.pajeroclub.com.au/forum/showthread.php?t=46516
Pozdrawiam. |
Witam, właśnie rozebrałem swoją pompę ABS i stwierdzam uszkodzenie komutatora , kolego napisałeś ze w Boschu części 100zł , gdzie nie dzwonie to nie mają , możesz dać jakiś konkretny namiar gdzie kupiłeś ??? z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
|