Space Star Techniczne - [MSS 1.3] Problem z kodami błędu i sprzęgłem.
sobek4 - 18-07-2018, 18:30 Temat postu: [MSS 1.3] Problem z kodami błędu i sprzęgłem. Witajcie. Od kilkunastu dni mam problem z autem. Pierwszy to jakiś czas temu zapalił sie check i po podpięciu do komputera pokazał się błąd P0141 Heated Oxygen Sensor Heater circuit Bank 1 Sensor 2. Skasowałem i jakiś czas był spokój. Ale od miesiąca błąd jest cały czas i po skasowaniu pojawia się zaraz po dodaniu gazu i zaczyna się auto dławić i szarpać. Wcześniej po skasowaniu tego błędu było ok. Teraz szarpie i przerywa , czy to zimny czy ciepły. Problem numer 2 dziś po podpięciu do komputera pokazał się kolejny błąd P0302 Misfire Detected - Cylinder 2. Po skasowaniu obu błędów pojawił się tylko ten P0141. Kolejny problem to chyba padające sprzęgło. Nagrałem filmik który pokazuje dźwięk jaki się wydobywa po nawet delikatnym wciśnięciu pedału sprzęgła. Silnik 1.3 rocznik 2002 i auto zagazowane. Link do filmu z tym zjawiskiem paranormalnym https://youtu.be/MH-L8cQ-uV4
Bizi78 - 18-07-2018, 19:01
Co do dźwięku to nie wiem czy czasem łożysko oporowe się nie skończyło .
Co do błędu P0141 to czas na wymianę sondy lambda pod autem, tylko najlepiej sprawdzić ją pod kompem jak pracuje i ewentualnie pomierzyć, info masz w manualu.
Co do wypadania zapłonu to wypada sprawdzić świece, gniazda czy nie ma oleju, kable i cewki.
W moim bolidzie raz jak postało parę dni to wyskoczył błąd wypadania zapłonu.
Po skasowaniu zrobiłem już parę tysi i błąd nie wrócił.
sobek4 - 18-07-2018, 19:04
Dzięki za odpowiedz. teraz kwestia opłacalności wymiany sprzęgła , czy to ma sens wywalać kasę jak auto nie warte więcej jak 2 tysiaki.
Bizi78 - 18-07-2018, 19:16
Najtańsze kompletne sprzęgło to pewnie wydatek około 300zł + robota 300-400zł.
Sonda uniwersalna pewnie ze 150zł + wymiana około 50zł.
Wszystko zależy czy chcesz i czy można bezpiecznie tym autem jeszcze jeździć czy chcesz już zezłomować .
sobek4 - 18-07-2018, 19:19
Trzeba to dobrze przemyśleć. Choć żona pewnie będzie chciał naprawiać bo mówi że sympatycznie się nim jeździ.
[ Dodano: 18-07-2018, 19:27 ]
Jeszcze pytanie mam , czy sonda odpowiada za te szarpanie no i zwiększone zużycie paliwa?
Bizi78 - 18-07-2018, 19:28
Ja obecnie do mojej Żaby zakupiłem części do remontu kapitalnego silnika za około 1kzł + do tego jeszcze dojdzie robota.
To się dopiero nazywa szaleństwo z rozmachem .
Auto ma u mnie dożywocie, bo jakbym policzył inwestycje w zabezpieczenie antykorozyjne, układ hamulcowy, lakier to nigdy tych pieniędzy bym nie odzyskał.
A tak to przynajmniej wiem co mam zrobione i czym się nie muszę przejmować.
[ Dodano: 18-07-2018, 19:32 ]
Za szarpanie to pewnie sprzęgło, wymieniałeś je już kiedyś lub masz info o wymianie
Za spalanie to raczej pierwsza sonda na kolektorze odpowiada ale błąd dotyczy drugiej, trzeba by sprawdzić czy nie masz jakiś nieszczelności w dolocie lub może przepustnica się przycina z powodu nagaru.
Hugo - 19-07-2018, 00:00
Dokładnie ten dźwięk to kończące się łożysko oporowe sprzęgła i radzę to jak najszybciej zrobić, bo rozpadnie się na kawałki w najmniej oczekiwanym momencie. W żony Space Starze wydawało taki sam dźwięk i po kilku dniach auto stanęło na samym środku największego skrzyżowania w mieście Teraz mogę sie śmiać, ale wtedy nie było mi do śmiechu jak odebrałem telefon od żony, która mówiła mi od dawna, że coś tam rzęzi spod maski czasami... Oryginalne sprzęgło wytrzymało równe 300 000 km. Nowe kompletne sprzęgło Blue Print za 400 zł, robota we własnym zakresie i wszystko hula aż miło.
sobek4 - 19-07-2018, 06:34
Sprzęgło nie było wymieniane przezemnie. Auto ma ponad 300 tysi. Co do szarpania to na pewno nie wina sprzęgła. Silnik się dławi i kwestia czemu.
Bizi78 - 19-07-2018, 07:48
Cytat: | Co do szarpania to na pewno nie wina sprzęgła. Silnik się dławi i kwestia czemu. |
Skoro masz wypadanie zapłonu to pewnie nie pracuje zawsze na 4 gary.
Musisz przejrzeć układ zapłonowy jak już pisałem.
sobek4 - 20-07-2018, 11:25
A więc znajomy mechanik będzie naprawiał auto . 300 zł robocizna 350 sprzęgło plus wymiana uszczelniacza wału 35 zł .
AidsD - 23-07-2018, 08:46
sobek4 napisał/a: | 300 zł robocizna 350 sprzęgło plus wymiana uszczelniacza wału 35 zł . |
Nie ma tragedii cenowej.
Jakie producent sprzęgła?
sobek4 - 23-07-2018, 09:09
Jeszcze nie wiem auto w czwartek odstawiam do mechanika i wtedy się dowiem.
[ Dodano: 27-07-2018, 18:51 ]
Auto odebrane , sprzęgło wymienione. Nie pytałem jakiej firmy bo zapomniałem. Dodatkowo mechanik wymienił końcówkę drążka kierowniczego no i jeszcze jakieś drobne pierdołki . Cała kwota 870 zł , trochę zabolało teraz auto będzie u mnie aż się rozpadnie bo nie opłaca się go sprzedawać .
Bizi78 - 27-07-2018, 19:01
sobek4 napisał/a: | trochę zabolało teraz auto będzie u mnie aż się rozpadnie bo nie opłaca się go sprzedawać . |
Mam to samo .
tomwasz - 27-07-2018, 21:10
Bizi78 napisał/a: | sobek4 napisał/a: | trochę zabolało teraz auto będzie u mnie aż się rozpadnie bo nie opłaca się go sprzedawać . |
Mam to samo . |
I jeszcze ja, jeszcze ja!
sobek4 - 27-07-2018, 21:16
Chłopaki a mam pytanie , co to może być że kontrolka ładowania mi się zapala i gaśnie , ładowanie jest bo sprawdzałem . Stało sie to po powrocie od mechanika dziś. Mechanik stwierdził że nie wie od czego choć mówiłem że jak mu oddawałem auto to tego ni było.
|
|
|