Nasze Miśki - Outlander I Turbo - samochód rodzinny :-)))
lolo.lolo - 19-08-2018, 18:44 Temat postu: Outlander I Turbo - samochód rodzinny :-))) witam wszystkich forumowiczów
Nadszedł czas na założenie tematu o swoim czarnym outlanderku Turbo
Autko zakupiłem w 2014r w Kielcach (pierwszy właściciel, zakup-salon Kielce, książka serwisowa do końca, przebieg 140 tys. km)
Tak wyglądał podczas zakupu:
a tu już po powrocie do domu:
Podczas jazdy po zakupie do domu "banan" nie schodził z twarzy - jak to fajnie jedzie ....
No ale spalanie (i to PB98) troszkę już mniej wesołe ...
Więc zaraz po zakupie założone LPG - sterownik AGIS i reduktory-2 x ACR01 - no i teraz można jeździć
Przez te 4 lata autko na bieżąco dbane, serwisowane i wymieniane co trzeba - nie będę się rozpisywał ...
Z ciekawszych rzeczy to:
zawitała kamerka G1WH:
bagażnik + "trumna":
Zrobiona konserwacja podwozia + profili zamkniętych
Naprawa szyberdachu (standardowo odkręcony silnik pod podsufitką, troszkę "zabawy" i działa aż miło
Zakup opon - letnie + zimowe (dodatkowo odmalowanie felg zimowych)
Wymiana świec
Wymieniony rozrząd wraz z pompą wody, napinaczem i paskiem osprzętu:
Oczywiście przydarzyła się standardowa przypadłość O1T - czyli pęknięty kolektor wydechowy na pierwszym cylindrze
Kolektor został wymontowany i pospawany (nowe uszczelki, śrubki itp.):
Plany, zakupy, modyfikacje:
Do wymiany pójdą obydwie podpory wału napędowego, bo jedna lekko już niedomaga, a przy okazji trzeba będzie wyciągnąć i doprowadzić do porządku zbiornik paliwa bo chyba jest jakaś nieszczelność na samej górze zbiornika - przy tej okazji wleci pewnie nowa pompa paliwa ...
Korci mnie oczywiście podnieść "troszkę" moc w O1T więc przygotowania trwają:
Tłumiki, rury i kształtki są:
Wymieniony filtr powietrza na "Simota"
Wymienione rury przy IC:
ale w planach oczywiście IC w zderzaku (już zakupiony i czeka):
Na montaż czeka/ją:
"Stroboskop" do trzeciego światłą stop
Świece zapłonowe - dedykowane do EVO - przerwa 0,7 mm
Aaaa "wpadły" jeszcze poliuertany z Olkusza na tylny most:
Na razie tyle więcej "grzechów" nie pamiętam ......
Bzyk_R1 - 19-08-2018, 22:11
Ulala ale kolejny kozaczek się szykuje. Ktoś tu dobrze odrabia lekcje widzę bardzo fajny czarnuch i bardzo fajne mody. Będzie siać postrach na Podkarpaciu.
Jak zwykle gratuluję najlepszej wersji outlandera, super że wreszcie go pokazałeś. Powodzenia w modzeniu i niech lata. Temat oczywiście leci do moich ulubionych
staszq2 - 19-08-2018, 23:34
Siemano lolo.lolo, tyle śmigam po Podkarpaciu i że jeszcze ani razu się nie natknąłem... Częściej w okolice RKR muszę jeździć 3mam kciuki za rozwój projektu bo widzę, że będzie się działo tak czuję...
lolo.lolo napisał/a: | Korci mnie oczywiście podnieść "troszkę" moc w O1T więc przygotowania trwają: |
Wola Cicha 150 jak już będziesz przygotowany i będzie raz jeszcze lolo.lolo napisał/a: | "banan" nie schodził z twarzy |
lolo.lolo - 20-08-2018, 07:37
Cytat: | Ulala ale kolejny kozaczek się szykuje |
Mam nadzieję, że kiedyś taki będzie ....
Dziękuję koledzy za "dobre słowo" - zobaczymy co czas przyniesie ...
Aktualnie autko wygląda tak:
lolo.lolo - 21-08-2018, 20:09
Zapomniałem jeszcze dodać, że "Outek" pozbył się wielkiej, ciężkiej i nie pasującej (moim zdaniem) rury z przodu, a także ma zamontowane światła "dzienne":
No i jak to dzielny samochód rodzinny lubi pojeździć tu i ówdzie
Bzyk_R1 - 21-08-2018, 20:13
Fuj dobrze że to wywalisz jak wpadnie FMIC nie chciałeś halogenów z ASX z funkcją dziennych lub modułu 30% świateł drogowych?
lolo.lolo - 21-08-2018, 20:23
Bzyk_R1 napisał/a: | nie chciałeś halogenów z ASX z funkcją dziennych lub modułu 30% świateł drogowych? |
dzienne założyłem niedługo po zakupie, a wtedy nie myślałem jeszcze o jakichkolwiek modach oprócz szybkiego założenia LPG
lolo.lolo - 25-08-2018, 17:11
Ostatnio coś zaczęło sobie pukać więc myślałem, że to łącznik stabilizatora, ale okazało się się, że to jednak sworzeń wahacza.
Szybka wymiana i nastała błoga cisza ...
Trochę mi się nudziło więc przy browarku w sobotę wpadły dwie naklejeczki na tylną szybę ....
lolo.lolo - 08-09-2018, 17:45
przyszła wreszcie pompa paliwa DW200, przy okazji naprawy zbiornika zostanie wymieniona ...
Dzisiaj założyłem stroboskop do trzeciego światła stopu - fajny efekt
Zdjęcie w trakcie montażu:
No i najważniejsza sprawa - udało się zakupić oryginalne rurki do IC z EVO dzięki koledze "Bzyk_R1" - tanie nie były, no ale cóż .... raz się żyje
nahar - 10-09-2018, 23:02
A tłumik końcowy jaki dokładnie kupiłeś? Muszę u siebie wymienić dlatego pytam.
lolo.lolo - 11-09-2018, 07:07
nahar napisał/a: | A tłumik końcowy jaki dokładnie kupiłeś? Muszę u siebie wymienić dlatego pytam. |
"Magnaflow"
Twardy - 13-09-2018, 08:18
Kolejny czarny turbiacz w stadzie masz może zdjęcie jak wygląda ten tłumik po montażu? Powodzenia w modach i będę śledził temat
lolo.lolo - 13-09-2018, 13:28
Twardy napisał/a: | Kolejny czarny turbiacz w stadzie masz może zdjęcie jak wygląda ten tłumik po montażu? Powodzenia w modach i będę śledził temat |
Niestety nie mam, a to dlatego że tłumik leży jeszcze w pudełeczku jak na zdjęciu wyżej
Na dzień dzisiejszy wszyscy macherzy mają terminy dalekie jak "lot na marsa", więc trzeba uzbroić się w cierpliwość - ale jak tylko zamontuję to na pewno się pochwalę ...
nahar - 13-09-2018, 18:26
Bedziesz spawal calosc z nierdzewki az do kolektora?
W@sio - 13-09-2018, 19:37
nahar napisał/a: | Bedziesz spawal calosc z nierdzewki az do kolektora? |
Do kolektora będzie trudno, bo po drodze jest żeliwny O2 housing i turbina
|
|
|