To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Kontrolka poziomu paliwa

VG - 14-09-2018, 07:37
Temat postu: Kontrolka poziomu paliwa
Mój duży Misiek od zawsze mial przypadłość błędnego pokazywania poziomu paliwa. Zwykła zatrzymywał się na 1/4 baku i musiałem pilnować aby zatankować na czas. Jednak od jakiegoś czasu moja ładniejsza połowa zaczęła od czasu do czasu z niego korzystać więc wziąłem się za naprawę bo już raz musiałem ją ratować 5 litrami paliwa bo auto stanęło. Będąc przekonanym że wytarł się potencjometr w pływaku zakupiłem i wymieniłem. Jakie było moje zdziwienie jak wskaźnik znów zaczął się zatrzymywać tym razem w innym miejscu , trochę ponad 1/4 zbiornika .
Nie przychodzi mi do głowy co to może być.
Paliwo nalane do pełna powoduje że wskaźnik szybuje na swoje miejsce, i opada zgodnie z wykorzystaniem paiwa do tego magicznego miejsca (poprzedni 1/4 zbiornika teraz po wymianie trochę wcześniej)
Macie jakieś pomysły?

Michał_PIII - 14-09-2018, 08:08

Może być podbity zbiornik paliwa w miejscu czujnika poziomu. A od kiedy masz takie objawy ?

Wyjmij wskaźnik i ręcznie ruszając sprawdź czy wskazuje dobrze czy źle

zbyszekm2 - 14-09-2018, 10:47
Temat postu: Re: Kontrolka poziomu paliwa
VG napisał/a:
Mój duży Misiek od zawsze mial przypadłość błędnego pokazywania poziomu paliwa. Zwykła zatrzymywał się na 1/4 baku i musiałem pilnować aby zatankować na czas. Jednak od jakiegoś czasu moja ładniejsza połowa zaczęła od czasu do czasu z niego korzystać więc wziąłem się za naprawę bo już raz musiałem ją ratować 5 litrami paliwa bo auto stanęło. Będąc przekonanym że wytarł się potencjometr w pływaku zakupiłem i wymieniłem. Jakie było moje zdziwienie jak wskaźnik znów zaczął się zatrzymywać tym razem w innym miejscu , trochę ponad 1/4 zbiornika .
Nie przychodzi mi do głowy co to może być.
Paliwo nalane do pełna powoduje że wskaźnik szybuje na swoje miejsce, i opada zgodnie z wykorzystaniem paiwa do tego magicznego miejsca (poprzedni 1/4 zbiornika teraz po wymianie trochę wcześniej)
Macie jakieś pomysły?

Zbiornik oryginalny?

VG - 14-09-2018, 18:19
Temat postu: Re: Kontrolka poziomu paliwa
Michał_PIII napisał/a:
A od kiedy masz takie objawy ?

OD zawsze (odkad go kupilem) - sprzedajacy mowil ze to wlasnie problem z plywakiem , ale przez 8 lat mi to nie przeszkadzalo do momentu jak zona zaczela jezdzic:)

zbyszekm2 napisał/a:

Zbiornik oryginalny?

Nie mam pojecia, jak to sprawdzic ?

butynski - 14-09-2018, 19:46

Typowa przypadłość tych samochodów wałkowana na tym forum wielokrotnie . Zbyszek coś kiedyś podpowiadał ,że do wymiany pamięć zegarów .
zbyszekm2 - 17-09-2018, 16:50

Pytam bo na rynku sa tanie palstikowe zbiornili, ale jedna zwad ich jest odkleajnie sie kuwety w której jest czujnik paliwa, i ona blokuje wtedy czujnik. przerabiałem temat z 10 razy
Albo pamięc zegara.