ASX Ogólne - asystent ruszania pod górę
Jukusss - 09-10-2018, 15:10 Temat postu: asystent ruszania pod górę Witam wszystkich, nie znalazłem podobnego tematu więc założyłem nowy wątek. auto kupiłem 2 tygodnie temu i nie mam pojęcia jakie ma wyposażenie
Ostatnio jak ruszałem pod zakładem pod dość stromą górę pościłem hamulec i auto nie staczało się dopiero po kilku sekundach szarpnęło i zaczął się staczać.
sprawdziłem też drugi raz i również było tak samo. za trzecim razem nie było już tego efektu.
nie ma też tego na mniejszych wzniesieniach.
zacząłem się zastanawiać, czy mam tego asystenta i jeżeli mam to czy działa on prawidłowo.
liczę na mała pomoc w tym temacie
camel88 - 09-10-2018, 22:11
hej wygląda na to że masz, z tego co pamiętam to u mnie nie wyświetla się żadna kontrolka, po prostu przytrzymuję auto parę sekund, jak nie ruszysz to puszcza, u mnie to działa już przy niewielkich wzniesieniach
Garabasz - 09-10-2018, 22:15
Z tego co opisujesz to masz i dziala raczej prawidlowo. Na wzniesieniu hamulec powinien trzymać około 2 sekundy a potem sam odpuszcza. Na wzniesieniu o małym nachyleniu nie zawsze się załącza, pewnie jest jakiś czujnik który sprawdzą kąt nachylenia i o tym decyduje czy załączyć asystenta.
Jarl - 10-10-2018, 09:58
Tak to wlasnie dziala.
zako7 - 10-10-2018, 21:06
Układ nazywa się HSA
sla - 11-10-2018, 18:51
System wspomagający pokonywanie podjazdów (HAC)jest obowiązkowym wyposażeniem samochodów już od kilku lat.
|
|
|