To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Witam Wszystkich serdecznie pierwszy raz, i prosz

Anonymous - 19-11-2005, 12:32
Temat postu: [CJ1A 1.3] Witam Wszystkich serdecznie pierwszy raz, i prosz
Mam "pod opieką" 2 colty 1.3 CJ1A , jeden z 99r , drugi z 2000r . podobne przebiegi i wersje ,oba sprowadziłem z niemiec , znam przeszłość jeden ma 63 tys. km , drugi 80 tys.km. i w tym młodszym wszystko jest ok. a w tym z 99r. nie mogę dojść co jest ze spalaniem, wymieniłem wszytkie filtry . płyny , rozrząd, regulowałem zawory, sprawdzałem ELEKTRONIKĘ w 2 serwisach (jeden ASO) i wszystko jest ok. ale jeden pali ok. 7 l ,a drugi conajmniej 12l i do tego jest słaby w zakresie do 3000 tys. obr. dopiero potem zaczyna ciągnąć (ze zbiornika :? ), przy normalnej jeżdzie miasto / trasa, jezdzą obydwoma kobiety . Co może byc przyczyna ??
Jackie - 19-11-2005, 14:00

Na moje oko albo sonda lamda albo co gorsze katalizator. Tak czy inaczej pomiar spalin się kłania. Potem będziemy kobinować dalej.
Witam na forum.
Pozdrawiam

kochajj - 19-11-2005, 14:48

przechodziłem niedawno to samo z galantem... diagnoza j/w, czyli sonda
co do kata to po takim przebiegu nie powinien paść, zresztą sonda tez :wink:

Anonymous - 19-11-2005, 17:41

Jackie napisał/a:
Na moje oko albo sonda lamda albo co gorsze katalizator. Tak czy inaczej pomiar spalin się kłania. Potem będziemy kobinować dalej.
Witam na forum.
Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. Tak sobie dziś pomyslałem ale sprawdzaliśmy silnik za pomocą komputera, w serwisie i dumaliśmy w kilku jaka może być przyczyna, czy komputer nie pokazałby nieprawidłowej pracy sondy ? lub katalizatora ?? Pozdrowienia.

[ Dodano: 19-11-2005, 18:52 ]
kochajj napisał/a:
przechodziłem niedawno to samo z galantem... diagnoza j/w, czyli sonda
co do kata to po takim przebiegu nie powinien paść, zresztą sonda tez :wink:

Ja też sądzę ,że to za mały przebieg , zdecydowanie za mały ale teraz sobie przypominam, że jak kupowałem to ten colt nie chciał jechać więcej niż 120 km/h, do stycznia tego roku miał 48 tys. km ,a potem ktoś ( chyba nie włascicielka) w 3 m-ce stuknął nim kolejne 10 tys. , reszte zrobiła juz w polsce obecna włascicelka, natomiast w niemczech kobieta 48 letnia była jedynym włascicelem i co 7 tys. km robiła przeglądy... auto było bardzo "niemrawe" dopiero po 300 km autostrady sie rozkręciło ale od tej pory cały czas jest słabe do 3 tys. obr. A może ta kobieta jeździła tylko krótkie odcinki, no i za 6 lat zrobiła bardzo mało km, może sonda się "zakleiła" ?? podobno lekko sie rozjeździł ten colt ale dalej nie jest to, to samo co ten z 2000r... Pozdrawiam

Jackie - 19-11-2005, 18:10

Heheeh, ja mam lepszy numer z jednym z klientów - kupił Carismę w 2001 roku. Do tej pory samochód zrobił jakieś 10 000km (chyba nie całe) i niedawno okazało się, że prędkość maxymalna tego samochodu to 120 km/h. Katalizator nie został wypalony i krótko mówiąc szlag go trafił, nie mówiąc o sondach lambda które w zasadzie nie działały ;)
Powtarzam propozycję - analizator spalin - potem się obada.
Pozdrawiam

Matejko - 20-11-2005, 02:04

a jak ten twoj klient bedzie chcial sprzedac auto i naprawi te tam lambdy i katalizatory to mnie dasz znac :D
ROMEL - 21-11-2005, 07:27

Matejko..!!! ty juz masz... :evil:

Mi da znac o tej Carismie - :lol: :twisted: :lol: :twisted: :lol:

Matejko - 21-11-2005, 13:30

wrrrrrrrr :P