Outlander I GEN Techniczne - Hamulec tylni.
miron - 13-11-2018, 20:50 Temat postu: Hamulec tylni. Witam. Problem z tylnym hamulcem. Grzeje się tarczo bęben. Ręczny trzyma i odpuszcza.
Bzyk_R1 - 13-11-2018, 21:00
Blaszki dobrze siedzą? Spróbuj lekko podszlifować uszy klocków żeby nie były bardzo "wbite" w prowadnice. Jeżeli nie to to po prostu zatarł się tłoczek.
Jaro1974 - 14-11-2018, 13:31
Albo zatarł się tłoczek albo stoi prowadnica. To jest przypadłość tego modelu I niech zgadnę - lewy?
miron - 15-11-2018, 19:01
Obie strony.
Jaro1974 - 17-11-2018, 22:19
No nie zdziwiło mnie to zbytnio, powiem szczerze. Tak jak napisałem, częsta przypadłość outka. Ja swojego zawsze kontroluję podczas wymiany kół czyli raz na pół roku, przesmaruję i działa bez zarzutu.
elektryk - 07-12-2018, 11:37
Bzyk_R1 napisał/a: | Blaszki dobrze siedzą? Spróbuj lekko podszlifować uszy klocków żeby nie były bardzo "wbite" w prowadnice. Jeżeli nie to to po prostu zatarł się tłoczek. | Przy kolejnej z rzędu wymianie klocków zauważyłem ten sam problem. Jak się montuje nowe klocki to trzeba je dosłownie wbić w te metalowe blaszki trzymające, a później klocek praktycznie jest nie do ruszenia. Oczywiście osobiście praktykuję poszlifowanie tych uszu na szlifierce, ale czy to nie producent powinien za to odpowiadać? Problem zarówno dotyczy "wystawania" uszu, "szerokości" uszu oraz "wyprofilowania" bo jeden róg jest zaokrąglony a drugi kwadratowy.
Mam też pytanko dotyczące smaru dla prowadnic zacisku (chodzi o te gładkie śruby, a nie ). Oryginalny smar fabryczny wytrzymał bez problemu z 8-10 lat, pod warunkiem że śruby nie wpadły w piach przy wymianie klocków. Od jakiegoś czasu używam ATE Plastitube, które jest dedykowany w tym celu, i ten smar po jakimś roku twardnieje. Nie jest tragicznie, hamulce działają, ale przy rozbieraniu czuć że jest dość sztywny, trzeba wyczyścić i nasmarować na nowo, oba elementy prowadnicy. Jakiej marki użyć żeby było jak fabrycznie?
Bzyk_R1 - 07-12-2018, 11:54
Cytat: | ale czy to nie producent powinien za to odpowiadać? |
Niestety jest bardzo dużo producentów i nie każdy trzyma idealne wymiary. Klocki różnią się wymiarami podstawy i okładzin. Tak już jest, trzeba poprawiać po nich.
Ja używam pasty TRW. Jest wporządku.
mkm - 08-12-2018, 01:40
elektryk napisał/a: | Jakiej marki użyć żeby było jak fabrycznie? |
Sprawdzać języki na opakowaniu - jak zobaczysz mowę takich e krajów jak Rosja, Rumunia, Bułgaria, Czechy, Polska to możesz zakładać, że produkt jest gorszej jakości.
Jak to ostatnio czytałem w jakimś oficjalnym piśmie - "klient Europy wschodniej ma inne preferencje"
|
|
|