Outlander II Ogólne - Podatek od zakupu auta
lucano - 26-11-2018, 12:39 Temat postu: Podatek od zakupu auta Hej,
Mam takie pytanie z dziedziny podatkowej. Skąd urząd skarbowy wie o tym że kupiłem auto i zapłaciłem za nie gotówką? To moje 3 auto i nigdy jeszcze nie byłem zgłosić tego do US bo nie wiedziałem Teraz mam taką świadomość i mnie to dręczy.
kajos - 26-11-2018, 12:54
urzad skarbowy sie dowie o kupnie dopiero wtedy jak ty sprzedarz auto a ten nastepny klient pojdzie zaplacic podatek
poprosty sprawdzaja w tyl
podatku jest 2% od kwoty kupna powyzej 1000zl
tak naprawde to ten podatek tak ze powinno sie placic (w/g przepisow oczywiscie) za kazda rzecz ktora sie kupi uzywana (np.meble,lodzie,bizuteria)
ale jak jest w praktyce to wiadomo
aha
dla US nie ma znaczenia czy placiles gotowka czy karta
potentator - 26-11-2018, 12:57
Dobra ,a w takim razie jak rejestrowałeś samochód nie mając FV a umowe kupna sprzedaży. Pcc wymagają...
kruhy84 - 26-11-2018, 13:06
zapewne te 3 samochody kupiłeś na fv lub fv vat-marża wtedy nie opłacasz pcc.
lucano - 26-11-2018, 13:13
Pierwsze auto kupiłem w 2009 na FV marża, sprzedane w 2016.
Drugie auto w 2016r na umowę kupno-sprzedaży, sprzedałem w listopadzie.
Trzecie auto tydzień temu na umowę kupno-sprzedaży.
Tzn że teraz nowy właściciel auta które sprzedałem w listopadzie jak zapłaci podatek to zaczną się interesować moją osobą i może przyjść jakieś pismo?
Przy rejestracji aut nie wymagali dowodu opłacenia podatku.
Bizi78 - 26-11-2018, 13:31
potentator napisał/a: | w takim razie jak rejestrowałeś samochód nie mając FV a umowe kupna sprzedaży. Pcc wymagają... |
lucano napisał/a: | Przy rejestracji aut nie wymagali dowodu opłacenia podatku. |
Tak samo jest w Czewie .
Info ze strony Urzędu Komunikacji.
Cytat: | POJAZD UŻYWANY (ZAREJESTROWANY W KRAJU)
Kupujący wypełnia druk Wniosek o rejestrację, czasową rejestrację, wyrejestrowanie pojazdu
Do wniosku przedkłada załączniki:
dowód rejestracyjny z ważnym conajmniej 30 dni badaniem technicznym
umowa kupna/darowizny lub faktura zakupu (oryginał+ksero)
kartę pojazdu - jeżeli była wydana (oryginał+ksero)
tablice rejestracyjne
umowa przeniesienia prawa własności (w przypadku współwłasności banku)
/Jeżeli pojazd stanowi współwłasność wymagana jest obecność wszystkich współwłaścicieli, albo jeden ze współwłaścicieli z udzielonym przez pozostałych pełnomocnictwem/
W szczególnych przypadkach ilość załączników może ulec zmianie.
Po weryfikacji dokumentów interesant otrzymuje druk wpłaty do kasy.
Opłaty zgodnie z tabelą opłat za rejestrację w kasie starostwa lub na konto /nr kont bankowych/ |
staszq2 - 26-11-2018, 14:09
lucano napisał/a: | Drugie auto w 2016r na umowę kupno-sprzedaży, sprzedałem w listopadzie. |
Powinieneś zapłacić 2% PCC
lucano napisał/a: | Trzecie auto tydzień temu na umowę kupno-sprzedaży. |
Masz jeszcze tydzień na opłacenie podatku do US.
Co do auta zakupionego w 2016 jeśli to zweryfikuje US to zapłacisz podatek plus odsetki i ewentualną karę :/ jak coś będzie to pisz pismo z czynnym żalem
lucano - 26-11-2018, 15:34
Zadam pytanie jeszcze raz, w jaki sposób US zweryfikuje informacje o zakupieniu auta? Wydział komunikacji informuje US o nowej rejestracji czy w jakiś inny sposób?
radek79 - 26-11-2018, 16:07
lucano napisał/a: | Zadam pytanie jeszcze raz, w jaki sposób US zweryfikuje informacje o zakupieniu auta? Wydział komunikacji informuje US o nowej rejestracji czy w jakiś inny sposób? |
US nie ma informacji z wydziału komunikacji o rejestracji auta przez ciebie, na zapłacenie podatku jest 14 dni od daty zakupu na umowie
|
|
|