Outlander III Ogólne - Razacy pradem OIII
VICpb - 20-12-2018, 10:23 Temat postu: Razacy pradem OIII Witam,
Ostatnio w okresie zimowym zauwazylem ze przy wysiadaniu z auta i dotknieciu drzwi powstaje wyladowanie elektrostatyczne (lekkie "kopniecie" ) Nie przypominam sobie aby to bylo wczesniej, a przynajmniej nie w tak zauwazalnym stopniu jak teraz, i nawet nie ukrywam ze zaczelo mi to przeszkadzac.
Pytanie czy ktos tez to zauwazyl czy to moja przypadlosc (a raczej rodzaj moich ubran ktore nie wspolgraja z obiciami foteli)?
plecho1 - 20-12-2018, 10:47
Wiele zależy od ubrań, jeśli są to materiały nienaturalne to takie bardzo łatwo się elektryzują przez co na ciele zbiera się ładunek elektryczny który przy dotknięciu do klamki przepływa na auto. Jeśli też jest sucha i mroźna pogoda to i na aucie potrafi się zebrać spory ładunek który uziemiamy stając na ziemi i dotykając do auta ręką.
Kiedyś dość popularne były paski uziemiające mocowane do karoserii auta które dość skutecznie odprowadzały ładunki elektrostatyczne do ziemi ale obecnie są chyba tylko stosowane w autach przewożących niebezpieczne ładunki takie jak np. paliwa.
VICpb - 20-12-2018, 10:59
Dzięki, nie chodzilo mi do konca o wytlumaczenie zjawiska bo to jest jasne dla mnie.
Bardziej chodzilo mi o odczucia, nie przypominam sobie takich sytyacji (a przynajmniej nie tak czesto) w poprzednim samochodzie czy samochodzie zony. Przesiadajac sie do OIII tez jakos "stajla" odnosnie ubioru nie zmienilem
Tak więc może to specyficzny material tapicerki w OIII... Na razie z paskiem sie wstrzymam.
Jeszcze raz dzieki.
p03 - 20-12-2018, 11:06
W jednym aucie miałem tak przez większość czasu. Częste mycie karoserii pomagało.
krzychu - 20-12-2018, 11:23
Jak jest suche powietrze to problem jest bardziej dokuczliwy.
VICpb - 20-12-2018, 11:27
Coś polecacie?
Przyzwyczaić się, ubierać w jedwab czy jednak założyć ogon/pasek...?
p03 - 20-12-2018, 11:40
Może spryskanie siedzeń jakimś płynem/sprayem antystatycznym? Na pewno ściereczki do kokpitu mat ładnie odświeżają, kurz mniej się czepia (pewnie poprawiają też antystatykę).
nemo gs - 20-12-2018, 14:32
A nie masz czasem PHEVa? To by wiele tłumaczyło...🤣
jacekk - 20-12-2018, 15:35
IMHO ładunek powstaje głównie przez tarcie powietrza o karoserię w czasie jazdy. Człowiek wysiada z samochodu zostaje 'uziemiony' a potem dotyka karoserii, która jeszcze nie została uziemiona. Suche powietrze, może gatunek opon sprzyja gromadzeniu się ładunku.
krzychu - 20-12-2018, 15:47
Można sobie wyrobić odruch dotykania samochodu jakimś metalowym elementem, np. kluczykiem. Albo poczekać to zazwyczaj ustępuję po paru dniach (zmienia się pogoda, ubranie, nastrój też wpływa na przewodnictwo ciała).
rajan - 21-12-2018, 14:05
O ile się nie mylę, to należy siedząc jeszcze w aucie dotknąć części metalowej - np. dachu. Ktoś mi kiedyś sprzedał ten patent, ale nie pamiętam, czy działał, a teraz mnie nic strzela, więc sprawdźcie sami
krzychu - 21-12-2018, 14:46
Zależy czy razi przy wsiadaniu czy wysiadaniu. Przy wysiadaniu to zanim się ruszymy z fotela to należy trzymać się metalowej części np. drzwi. Można też nie dotykać się metalowych części np. zamknąć drzwi za plastikową klamkę.
Jak przy wsiadaniu to teoretycznie też można się niczego metalowego nie tykać ale kiedyś zobaczyłem iskrę między kluczykiem a stacyjką.... Przy keyless prościej.
RedAxe - 22-12-2018, 17:45
Witam.
Zmień buty. Poważnie. Też tak mi się zdarza, ale tylko przy używaniu jednej pary butów.
jaromir - 22-12-2018, 23:27
Potwierdzam buty. Kupiłem nowe i aż boję się drzwi zamknąć😂. Problem występuje tylko w tej jednej konkretnej parze butów.
apg2312 - 22-12-2018, 23:52
Jak widzę, jakie macie z tym problemy, to aż czkawki dostaję
Zainstaluj pasek antystatyczny, i będzie po problemie. Kombinować z ubraniami, butami, dotykaniem karoserii i puszczaniem bąków...za dużo zachodu, i jest to zazwyczaj nieskuteczne. A pasek montuje się raz, koszt niewielki bo kilka czy kilkanaście złotych, i problem znika.
|
|
|