To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Sport - Blokada Hybrid LSD

zadam99 - 03-01-2019, 17:55
Temat postu: Blokada Hybrid LSD
Witam ,czy ktoś się spotkał z blokada Hybrid LSD X96 I moze coś o niej powiedzieć , napisac jak to typ blokady i jaka jest budowa . Szukałem i ciężko coś znaleść na jej temat
jepm - 04-01-2019, 09:31

Czytałem o tym w nowym L200. To patent mitsubishi. Jak dokładnie działa nie wiem - ale jest to zdaje się LSD i blokada mechaniczna w jednym i to bez elektroniki, a rózni się tym od typowego LSD że właśnie nawet w przypadku braku kontaktu jednego koła z podłożem (tam gdzie LSD już nie działa - bądź musi być wspomagane elektronicznie- przyhamowanie koła) zaczyna zachowywać się jak normalna sztywna blokada mechaniczna (tzn. mamy moment obrotowy na obu kołach) co więcej - jeżeli warunki się poprawią to samoczynnie się rozpina. To tak jakby blokada tylnego dyfra w PIV automatycznie się włączała i rozłączała jeżeli trzeba - bez konieczności zatrzymania i wciskania przycisku do załączenia i ponownego zatrzymania i wciskania przycisku do rozłączenia.

PS. pewnie jest to drogie jak cholera - bo normalnie to chyba marzenie każdego off-roadowca.