ASX Techniczne - Nowy posiadacz ASX
Piter86 - 16-01-2019, 14:39 Temat postu: Nowy posiadacz ASX Witam wszystkich
Parę dni temu stałem się użytkownikiem ASX
Jest to auto z 2015 roku. 1,6 benzyna z gazem
Przebieg 109 tys
Jak na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu.
Mam parę pytań technicznych.
Radio nie łapie żadnej stacji. Czytałem tu, że antena jest kiepska i może gubić sygnał ale u mnie nie ma go wcale. Co może być powodem?
Koło oświetlenia tablicy rejestracyjnej jest kamera cofania jednakże wrzucenie wstecznego jej nie włącza - nie ma żadnej reakcji na radiu. W czym może tkwić problem.
Jak silnik jest zimny to gaśnie podczas jazdy - po wrzuceniu luzu lub wciśnięciu sprzęgła. Problem znika po 2-3 kilometrach. Czytałem tu o nieprawidłowych luzach na tłokach. Czy to jedyny powód czy może coś bardziej błachego.
Przepaliła mi się żarówka świateł postojowych. Zastanawiam się nad założeniem w miejsce zwykłej żarówki LEDów. Tylko czy ma to sens?
Jeżeli tak to czy np światła do jazdy dziennej/przeciwmgłowe też przy najbliższej okazji wymienić?
Chyba tyle mam pytań na początek
Z góry dziękuję za porady, podpowiedzi i uwagi
marco661 - 16-01-2019, 20:28
Witam
Jaka wersja samochodu ? Regulacja zaworów przy przebiegu 100 tys była robiona ? Jeżeli już długo jeździ na lpg to zapewne powinna być już sporo wcześniej przeprowadzona brak tego może skutkować problemami z silnikiem. Samo radio jeżeli nie działa i nie przekazuje obrazu z kamery to w nim bym upatrywał problemu, zacząłbym od wyjęcia go i sprawdzenia podłączeń kamery, anteny, złącza, USB
Piter86 - 16-01-2019, 21:01
Właśnie nie wiem czy regulacja była robiona bo auto kupiłem sprowadzane a niestety nie ma w książce serwisowej wpisu co kiedy było robione. Ze wskazania komputera wynika że przegląd na 100tys był robiony.
Wersja podstawowa tyle że z kamerą i klimatyzacją automatyczną
tomtok - 17-01-2019, 10:10
Piter86 napisał/a: | Właśnie nie wiem czy regulacja była robiona bo auto kupiłem sprowadzane a niestety nie ma w książce serwisowej wpisu co kiedy było robione. Ze wskazania komputera wynika że przegląd na 100tys był robiony.
Wersja podstawowa tyle że z kamerą i klimatyzacją automatyczną |
A masz tempomat?
Sprawdź luzy zaworowe - przy gazie to konieczność.
Przy okazji sprawdziłbym kompresję - tak dla świętego spokoju.
Nie chcę straszyć, ale ja nie sprzedawałbym 3 letniego ASX z lpg jeżeli wszystko byłoby w porządku ...
MitsuGo - 17-01-2019, 10:52
Ciekawi mnie czy świeci kontrolka silnika sygnalizująca błąd ?
Piter86 - 17-01-2019, 11:08
Tak mam tempomat. No właśnie czytałem że to te luzy mogą być.
Jaki może być koszt zrobienia tego?
Kontrolka silnika zapala się przy odpalaniu i gaśnie więc żadnego błędu nie sygnalizuję
Ty byś nie sprzedawał ja pewnie też nie ale znam masę ludzi którzy jeżdżą 2-3 lata i auto wymieniają
sla - 17-01-2019, 14:58
Piter86 napisał/a: | Jak na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu. |
Piter86 napisał/a: | Radio nie łapie żadnej stacji |
Piter86 napisał/a: | kamera cofania jednakże wrzucenie wstecznego jej nie włącza |
Piter86 napisał/a: | Jak silnik jest zimny to gaśnie podczas jazdy - |
I Ty jesteś zadowolony ???????
tomtok napisał/a: | Nie chcę straszyć, ale ja nie sprzedawałbym 3 letniego ASX z lpg jeżeli wszystko byłoby w porządku .. |
Coś w tym jest
Piter86 napisał/a: | Ty byś nie sprzedawał ja pewnie też nie ale znam masę ludzi którzy jeżdżą 2-3 lata i auto wymieniają |
Owszem jeżdżą, ale mnie kupują tych samochodów za gotówkę, tylko użytkują w jakiejś innej formie finansowania.
Piter86 - 17-01-2019, 16:23
Jestem zadowolony bo jest wygodny, zwrotny, wszystko w nim super widać.
No jest możliwe że auto było autem służbowym i ktoś je sprzedał żeby kupić kolejne na firmę.
Tylko wątpliwości we mnie zaszczepiliście...
Darwol - 17-01-2019, 23:41
Ja kupiłem ASXa z 2011 roku niecałe 2 m-ce temu, Też jestem zadowolony.
Jedynie denerwuje mnie radio (podstawowe fabryczne) brak usb i nie ma sterowania z kierownicy. Zastanawiam się nad zainwestowaniem w navi z androidem tylko nie wiem jeszcze jakie.
MitsuGo - 18-01-2019, 09:12
Piter86 napisał/a: | Jestem zadowolony bo jest wygodny, zwrotny, wszystko w nim super widać.
|
I to jest najważniejsze. Na forum zauważyłem lubią straszyć poważnymi usterkami
ASX gaśnie podobno tylko na początku a później jest dobrze więc chyba problem z PB, może coś z powietrzem (mieszanką) jak gaśnie na luzie. Auto nie jest stare ale przebieg spory, może warto sprawdzić wężyki gumowe przy kolektorze dolotowym, czystość przepustnicy i krokowca.
W poprzednim aucie miałem podobne objawy jak oddałem do warsztatu na wymianę wahacza. Okazało się, że gość odpinał akumulator jak ciął śrubę kontówką ale zapomniał tego przekazać jak odbierałem samochód po naprawie. Przy powrocie jak wrzuciłem na luz silnik gasł. Sama naprawa mechaniczna była zrobiona wzorcowo, tylko to gaśnięcie trochę nerwów napsuło. Trzeba było nauczyć sterownik wolnych obrotów i znowu było super.
Podobnie miałem po założeniu lpg do cs9w, tam też gazownicy odpinali aku i nie nauczyli do końca miśka wolnych obrotów, gasł na wolnych jak wracałem do domu.
Telefon do nich i wszystko było jasne, sam nauczyłem 4G63 wolnych obrotów i od razu brykało jak należy.
Masz fajne auto i mam nadzieję szybko znajdziesz dokuczającego chochlika.
Piter86 - 18-01-2019, 11:27
Szukam jakiegoś dobrego warsztatu żeby mi to sprawdzili.
Muszę się zająć radiem i kamerką cofania tylko nie wiem jak zdemontować radio. Może z czasem doposażenie małe zrobie. Lepsze radio z możliwością połączenia z telefonem, może ledowe światła dzienne (teraz są dzienne / przeciwmgłowe), jakaś wymiana żarówek na LED (jeśli ma to sens).
Jeżdżę tym autem tydzień i już je bardzo lubię.
Miało być na 5-6 lat ale jak nie będzie problemów to zostanie ze mną na dłużej
[ Dodano: 01-02-2019, 20:00 ]
Byłem w warsztacie. Potwierdziło się najgorsze. Luzy zaworowe. Na niektórych zaworach ich brak.
Mechanik stwierdził że trzeba by też wymienic gniazda zaworów i warto by przy okazji wymienić łańcuch bo zaczyna się rozciągać.
Wiadomo czemu ktoś się pozbył auta.
Za naprawę zażyczył sobie około 4 tys. Czy to nie jest za drogo?
sla - 02-02-2019, 10:49
Piter86 napisał/a: | Mechanik stwierdził że trzeba by też wymienic gniazda zaworów i warto by przy okazji wymienić łańcuch bo zaczyna się rozciągać.
Wiadomo czemu ktoś się pozbył auta.
| No i widzisz , sprawa się wyjaśniła. Piter86 napisał/a: | Za naprawę zażyczył sobie około 4 tys. Czy to nie jest za drogo? | Nie wiem czy drogo. czy tanio, ważne, żeby było dobrze zrobione. Tanio to juz kupiłeś. Jeżeli zaczniesz teraz tanio naprawiać to zostaniesz ze skarbonką bez dna.
zako7 - 02-02-2019, 19:15
Piter86 napisał/a: | Za naprawę zażyczył sobie około 4 tys. Czy to nie jest za drogo? |
Trochę drogo, kiedyś ktoś mi podpowiedział takie rozwiązanie:
https://allegro.pl/oferta/silnik-mitsubishi-asx-lancer-x-colt-1-6-4a92-igla-7816009285
Warte przemyślenia
Arteck - 06-02-2019, 10:51
W temacie LED-ów. Wymieniłem żarówki w kabinie i bagażniku, a ostatnio postojówki i przeciwmgielne. Mijania nie ruszam, bo większe ryzyko wpadki w czasie kontroli, no i nie wiem czy te z aktywnym chłodzeniem zmieszczą się pod dekielkiem. Nie wiem też, czy mocno się grzeją i czy chłodzenie byłoby skuteczne.
lagiewski - 21-02-2019, 10:42 Temat postu: Jakie te żarówki ??
Arteck napisał/a: | W temacie LED-ów. Wymieniłem żarówki w kabinie i bagażniku, a ostatnio postojówki i przeciwmgielne. Mijania nie ruszam, bo większe ryzyko wpadki w czasie kontroli, no i nie wiem czy te z aktywnym chłodzeniem zmieszczą się pod dekielkiem. Nie wiem też, czy mocno się grzeją i czy chłodzenie byłoby skuteczne. |
Arteck masz może linki do tych żarówek ????
|
|
|