Pajero IV - Stuk przy hamowaniu 3.2
jurandw - 25-01-2019, 16:57 Temat postu: Stuk przy hamowaniu 3.2 Proszę poradzcie gdzie szukać przyczyny?
Za każdym razem podczas hamowania / dohamowywania za każdym razem pojawia się taki metaliczny jeden stuk w kole.
Wystarczy puścić hamulec, lekko dodać gazu i znów przy wduszeniu nawet delikatnym hamulca pojawia się jeden stuk.
Hamulce były czyszczone i na chwilę był spokój, lecz znów stuk powraca.
Czy jest jakieś specjalne miejsce gdzie może się dostawać bród i np. luzować klocki?
Bizi78 - 25-01-2019, 17:49
Może prowadnice zacisków są wyrobione .
jurandw - 25-01-2019, 22:50
Czyli całe szczęki będą do wymiany?
Ew. Czy można to jakoś sprawdzić, tak organoleptycznie?
Macając i lekko stukając w klocki, zaciski i co się da nic nie stuka i nie widać żadnych luzów na klockach.
Zuzia - 26-01-2019, 12:28
jurandw napisał/a: | Czyli całe szczęki będą do wymiany?
Ew. Czy można to jakoś sprawdzić, tak organoleptycznie?
Macając i lekko stukając w klocki, zaciski i co się da nic nie stuka i nie widać żadnych luzów na klockach. | Można sprawdzić, demontujesz jarzmo zacisku ,łapiesz za prowadnicę i poruszając wyczujesz czy jest nadmierny luz. Od 3 min masz interesujący Ciebie fragment. https://youtu.be/Nn6dBZ4FOYo
jepm - 28-01-2019, 09:34
Ale czy hamulce szarpią przy hamowaniu czy tylko słyszysz stuk ?
Wyrobione jarzma/prowadnice to najczęściej objawem jest szarpanie - wyraźnie czuć to na kierownicy.
Jak tylko stuk i to pojedynczy to wcale nie musza być hamulce - może być element zawieszenia - sworzeń wahacza itp.
gshesiu - 28-01-2019, 22:27
Miałem to samo. lewe przednie koło , hamowanie = jedno pstyknięcie, takie głuche uderzenie metal o metal. Mechanicy, a było ich trzech, nie ogarniali przez rok od czego to. Rozbierali, składali. Przy większym serwisie w Carmoncie coś tam zrobili i było ok. Po prostu jedni się na robocie przy Pajero znają, inni się nie znają. Takie czasy.
jurandw - 30-01-2019, 10:11
Gshesiu a pamiętasz co zrobili?
Stuk jest jeden, a co do szarpania to tak do prędkości ok 70km nic się nie dzieje, ale przy wyższych prędkościach czuć takie szarpanie i trzęsienie kierownicy.
gshesiu - 30-01-2019, 10:19
Były robione tuleje wahaczy, śruby zbieżności, w przednich zaciskach nowe tłoczki i jakieś zestawy naprawcze zacisku, czyli tak jak pisałem , większy serwis - przy czym na szarpaku przed tym serwisem wszystko było ok, ale szarpak nie wszystko chyba pokaże.
I po tych pracach pojedynczego stuknięcia przy hamowaniu nie było.
KrzysiekC - 15-03-2019, 10:09
Witam jurandw zapraszam do Nas do Parchowa, gdzie powinniśmy rozwiązać ten problem.
Carmont Serwis 692 886 336
Parchowo Kartuska 64
dziobaku - 16-03-2019, 08:21
szarpaki pokażą, obsługa musi tylko zwrócić na to większą uwagę, skoro ostatnio na przeglądzie woła mnie na dół i pokazuje że tuleja jest zmęczona bo sie rusza, a prawie tego nie widać - ale jak przyłożyłem palec to czułem,
u mnie jak był luz na dolnej gałce wahacza osi przedniej to szarpało w zależności czy hamowałem, czy przyśpieszałem, ale nie nie stukało metalicznie prędzej tak głucho
możesz zerknąć na strone https://tedgum.pl/katalog/44/303/6398
masz tam schemat całego przodu
zbyszekm2 - 25-03-2019, 09:06 Temat postu: Re: Stuk przy hamowaniu 3.2
jurandw napisał/a: | Proszę poradzcie gdzie szukać przyczyny?
Za każdym razem podczas hamowania / dohamowywania za każdym razem pojawia się taki metaliczny jeden stuk w kole.
Wystarczy puścić hamulec, lekko dodać gazu i znów przy wduszeniu nawet delikatnym hamulca pojawia się jeden stuk.
Hamulce były czyszczone i na chwilę był spokój, lecz znów stuk powraca.
Czy jest jakieś specjalne miejsce gdzie może się dostawać bród i np. luzować klocki? |
Sprawdź czy półosie sa dokręcone przy piastach.
jurandw - 09-04-2019, 13:09
Problem rozwiązany, winne okazały się prowadnice zacisków, a dokładnie luz na nich jak sugerował Bizi78 i
Zuzia.
Prowadnice wymienione i nastała cisza
Dzięki wielkie za porady wszystkim.
KrzysiekC - dzięki za ofertę, jednak wiesz.... ta odległość
|
|
|