To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - czujnik abs

lukasz12 - 04-04-2007, 21:42
Temat postu: czujnik abs
Witam!
Po 2 miesiącach znowu mam samochód :-) . W koncu przełożyłem tą skrzynie. Mam tylko taki mały problem bo teraz świeci sie kontrolka ABSu. Od czego zacząć? Jutro sie mechanicy tym będą zajmowąć.Aha i jeszcze jedna rzecz to taka że hałasuje mi przegub w prawej półośce? Gdzie najlepiej szukać jakiegoś zamiennika? (chyba że bede miał opcje oryginał ze stanów sciągnąć). W ogóle to czy ma znaczenie dla czujników ABSu jakie są półośki (ze wzgledu na zmiane skrzyni musielismy użyć półosiek ze starego auta ale okazuje sie że lewa półośka jest 2 częsciowa i jest tak że zewnętrzna cześć lewej półośki jest z mojego (tzn właściwa półośka) a wewnętrzna (ta co wchodzi do skrzyni) jest od tego starego) natomiast prawa półośka jest od tego starego bo jest jednoczęściowa)

UPDATE: Juz zrobione, czujnik zgłupiał ale po regulacji jest OK.

adpiekar - 08-11-2007, 11:14

lukasz12, Witam,podziel się wiedzą jak wyregulować czujniki.Ponieważ rozebrałem,ale złożyłem z powrotem. Nie wiedziałem jak to ugryżć.Pozdrawiam.
lukasz12 - 08-11-2007, 14:17

Hmm, z ta regulacją to było po prostu na wyczucie. Mechanik poluzował czujnik przysunął go trochę bliżej zębatki i przykręcił, udało sie zrobić tak że nie swieciło sie od razu. Niestety swieci sie jak przekrocze około 150 km/h ale na razie tak zostało bo nie przeszkadza mi to.
Anonymous - 08-11-2007, 18:55

Zacytuję tutaj Chi_Man'a on wie co i jak na temat ABS

"Taka sugestia, wyczyść "grzebienie" i czujniki. Te ostatnie ustaw wszystkie na odległość

przód: 0.3 - 0.9 mm, tył: 0.3 - 0.7 mm od "grzebieni".

Skasuj błędy komputera (zdejmij na kilka minut ujemną klemę z aku) to powinno załatwić sprawę.

Pozdrawiam

Ps. Czytajcie tematy które były wcześniej a które ciągle powracają :wink:

Slaw - 08-11-2007, 19:02

masz Pan rację.pozdrawiam