To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Reflektory przód

cygi88 - 04-03-2019, 23:19
Temat postu: [MSS ALL] Reflektory przód
Witam, witam
Ogarniam mojego SSmana po zakupie i mam zamiar zabrać się za reflektory. Pytanie tylko czy na nich oryginalnie jest jakaś folia przyciemniajaca czy poprostu są upierdzielone? Szlifować i o czy szukać folii ?

Bizi78 - 04-03-2019, 23:35

Najlepiej wrzuć zdjęcie.
Temat lamp polifta masz tutaj.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72904

tommo1982 - 05-03-2019, 21:24

Obejrzyj dokładnie reflektory czy nie ma mikropęknięć naprzeciw żarówki. Są słabo widoczne.
Jeśli są to polerowanie nie ma sensu, bo uszkodzony jest sam reflektor. Mam Space Stara przed liftem i chciałem zrobić polerkę na lewym reflektorze. Chciałem do czasu aż nie obejrzałem sobie go dokładnie pod światło. Zobaczyłem ładną pajęczynkę.
W gwoli ścisłości to byłem zmuszony wymienić lewy reflektor. Przyczepili się na diagnostyce i kupiłem używkę w ładnym stanie. Ładnie to wyglądała na zdjęciu. Jak wyjąłem z pudełka to plastik nie był tak zmatowiały jak w mojej, ale delikatna pajęczynka byłą widoczna. I tak to prawy TYC lepiej świeci niż oryginalna używka Helli.

lapsik69 - 14-04-2019, 22:30

A ja na początku maja montuje soczewki. Postaram się zrobić manual z efektami jak świeci przed i po montażu. Jest to zestaw samych soczewek gdzie mogę wsadzić Xenon lub żarówkę. Ja pozostanę przy drugiej opcji. Do montażu należy rozkleić reflektor. Pozdrawiam
tomwasz - 15-04-2019, 20:52

Ostatnio robiłem polerkę - ale odbłyśniki mam calutkie. Papier ścierny na mokro + polerka pastą. 45 minut bez elektronarzędzi. Efekt zadowalający.
Bizi78 - 15-04-2019, 21:02

tomwasz napisał/a:
Efekt zadowalający.

Tylko pewnie krótkotrwały :wink: .
Ja się zastanawiam nad oklejeniem ich folią po polerce tylko obawiam się temperatury od żarówki :? .

AidsD - 16-04-2019, 09:17

Bizi78 napisał/a:
tylko obawiam się temperatury od żarówki

leda załóż :)

Bizi78 - 16-04-2019, 10:38

AidsD napisał/a:
leda załóż :)

Wątpię aby się zmieścił, po drugie obawiam się jego jakości, po trzecie to do ledów lepiej mieć soczewki :P .

Anonymous - 17-04-2019, 19:05

Za te ledy i soczewki, będę pierwszy, który wam te lampy farbą obleje. I jeszcze naskarżę, żeby wam dowody rejestracyjne zabrali :D
Nie róbcie chłopaki takich rzeczy, bo Wam to nie pomoże, a tylko utrudnicie życie innym i na koszty się narazicie niepotrzebne. Dobra polerka + rozklejenie i czyszczenie szkła od wewnątrz + przelecenie odbłyśnika opryskiwaczem takim z mgiełką z wodą demineralizowaną i octem (bez dotykania) + dobre żarówki i efekt będzie lepszy i tańszy niż jakieś kombinacje niezgodne z przepisami.

Bizi78 - 18-04-2019, 09:41

Ghostman napisał/a:
Za te ledy i soczewki, będę pierwszy, który wam te lampy farbą obleje.

Ja nawet nie planuję :P .
Szukam tylko jakiegoś dobrego patentu aby za szybko nie matowiały od słońca itp. :wink: .
Ktoś na forum aby zabezpieczyć lampy przed UV stosował wosk collinite, trzeba będzie chyba przetestować 8) .

apg2312 - 18-04-2019, 10:22

Bizi78 napisał/a:
zabezpieczyć lampy przed UV

Na przykład :
https://lakiery24.com/lakiery-bezbarwne/575-lakier-bezbarwny-w-sprayu-wysoki-polysk-500-ml-motip-presto.html
http://sklep.motip.pl/bez...dzaczem-2k.html
Bizi78 napisał/a:
stosował wosk collinite

2-3 razy jazda w deszczu lub mycie auta, i po wosku ;)

Bizi78 - 18-04-2019, 10:26

Jakoś do lakierów to się nie mogę przekonać, choć mam stary klosz to może kiedyś jakiś test zrobię, tylko musiałbym go wypolerować :wink: .
Co do wosku, to bez przesady to nie jest wosk za 4zł z marketu spożywczego :mrgreen: .

al_va_ro - 18-04-2019, 12:19

Ghostman napisał/a:
+ dobre żarówki

... przeczytałem i znalazłem takie stwierdzenie jak powyżej. Jakie żarówki polecacie ? Konkretny model lub link proszę ;)

Anonymous - 18-04-2019, 14:27

Na pewno nie polecam osram night breaker laser. Wytrzymały rok i jedna zdechła, a przez połowę czasu na lampach dziennych jeżdżę.
Za połowę tej ceny kupiłem żarówki H4 TUNGSRAM MEGALIGHT ULTRA +120%
Nazwa jest co najmniej śmieszna, ale jak przełożyłem jedną spaloną to widziałem, że one świecą lepiej niż osramy. 39zł płaciłem w lokalnym motoryzacyjnym. Na razie jeżdżę 3 miesiące więc trwałość do ocenienia za rok lub dwa.

radeklkr - 18-04-2019, 14:50

Ghostman napisał/a:

Na pewno nie polecam osram night breaker laser

Ja ogólnie nie polecam poprawianych.
Nie wiem jak w miśku ale w skodzie miałem Osram orginal były chyba wieczne.
Puki bawiłem się w mega, super, +120%, to wymieniałem raz za razem.
Jedyne co działał krócej od "Bajeranckich" to philipsy.
Padało coś w środku żarówki i mimo całego żarnika po 2 miesiącach przestawały świecić. :evil: