Chcę kupić Galanta! - [E3x 88-92] Galant GTi 1991r Dzierżoniów - prośba o opinię
Tomii - 10-03-2019, 11:32 Temat postu: [E3x 88-92] Galant GTi 1991r Dzierżoniów - prośba o opinię Cześć, dawno mnie tu nie było
Znalazłem takie cudeńko, może ktoś oglądał i mógłby coś więcej o nim napisać:
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDvdIBk.html
Krzyzak - 10-03-2019, 12:44
Zadzwoń do właściciela, ja rozmawiałem, mam VIN.
To jest przekładka GTI do E32, czyli do najprostszej wersji Galanta 1.8. Cieknie na łączeniu skrzynia/silnik - nie wiem czy to uszczelniacz pod kołem zamachowym czy od skrzyni - ale tak czy inaczej jest sporo pracy.
Chciałem kupić to auto, ale nie za tę cenę. Swojego w którym 99% części eksploatacyjnych jest nowa i to oryginalna bym wyceniał - realnie - na 8k, chociaż włożyłem w niego 40k. I dlatego nie sprzedam.
Jeśli bym kupił to tylko dla klimy i silnika. Ale waham się, bo w tej cenie można mieć np. BMW 328, młodsze, lepiej wyposażone, mocniejsze i ze skórą...
edit - a to nie ty miałeś to auto oglądać w sobotę? - i dla ojca kupić
mkm - 10-03-2019, 12:51
Krzyzak napisał/a: | Ale waham się, bo w tej cenie można mieć np. BMW 328, młodsze, lepiej wyposażone, mocniejsze i ze skórą... |
I Ty też Zwłaszcza to "młodsze"... Przecież przy takim Galancie nie o to chodzi.
Znajomy szukał auta dla córki - oczywiście mówię Colt
CJotka dopiero co ściągnięta bardzo ładna na dobrym wyposażeniu.
Z serwiisem jakieś 7tys...
I co z tego, że auto ekonomiczne, z bogatym wyposażeniem jak kupili "za te same pieniądze młodszą Fiestę w turbodieslu".
Wydaje mi się, że kupując tak stare auto trzeba się przeprogramować z podejścia "tanie auto" na "fajne auto"
Krzyzak - 10-03-2019, 15:19
mkm napisał/a: | Przecież przy takim Galancie nie o to chodzi. | trzeba myśleć o przyszłości - do BMW będzie jeszcze nadal mnóstwo części, do Galanta E3 już nie... w tej chwili zakupuję na zapas... mam 2 rozrządy SUN, 4 przeguby, oryginalny tłumik, alternator, rozrusznik, aparat zapłonowy, 2 pompy wspomagania.... lampy, a nawet drugie auto na części (będę z niego swapował skrzynię automat)
w tym GTI fajne jest oczywiście zawieszenie ECS, ale ono wkrótce piardnie... wymiana na zwykłe i tyle
kupiłbym, ale nie za 13300, skoro swojego po zainwestowaniu 40 000zł sprzedałbym za 8
larelijux - 10-03-2019, 16:55
Stoi na sprzedaż od kilku miesięcy
Tomii - 10-03-2019, 17:13
Dzięki za info, szkoda że nie oryginalny GTi. Tak myślałem, jak by to było czegoś warte to już by się dawno sprzedało.
ps. Krzyżak, to nie ja go miałem oglądać
Ajron - 10-03-2019, 23:13
Co jak co, ale konkretnie ten egzemplarz, to wygląda naprawdę ŚWIETNIE!
mkm - 11-03-2019, 00:23
Krzyzak napisał/a: | , a nawet drugie auto na części |
a potem trzecie, czwarte, piąte i wciąż mało
Krzyzak - 11-03-2019, 16:31
Ajron napisał/a: | ten egzemplarz, to wygląda naprawdę ŚWIETNIE | mam trochę więcej zdjęć i z rozmowy z właścicielem wiem, że zwyczajnie było malowane i mało jeżdżone, zimą wcale (nie wiem czy zawsze)
ale ten wyciek na łączeniu silnik/skrzynia dość spory jest
jacek11 - 11-03-2019, 20:32
Krzyzak napisał/a: | ale ten wyciek na łączeniu silnik/skrzynia dość spory jest |
Co nie dyskfalifikuje tego auta oczywiście. Jednak uważam,że cena za wysoka jak na szczepiony wóz
Krzyzak - 12-03-2019, 10:58
Pewnie że nie dyskwalifikuje, bo w używanym to coś się znajdzie zawsze.
Ale znając realia mechaniczne, to jeśli się samemu tego nie zrobi to mechanik weźmie za robociznę min. 1500zł. I to tylko gdy nie trzeba będzie skrzyni rozbierać. Dolicz rozrząd i płyny. To są 3-4 tysiące na dzień dobry.
|
|
|