To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Odpowietrzenie układu chłodzenia 4g63T

Napadzior - 12-03-2019, 12:20
Temat postu: Odpowietrzenie układu chłodzenia 4g63T
Witam
Chciałbym prosić o wskazówki w odpowietrzeniu układu chłodzenia w moim outku.
Górny wąż twardy jak kamień. Mam wrażenie że układ nie jest odpowiednio odpowietrzony. Próbowałem również wymiany korka - bez zmian.

staszq2 - 13-03-2019, 19:48

Outek odpowietrza się sam. Odpalasz zostawiasz do włączenia się wiatraków i ma się odpowietrzyć. Nie znam żadnej innej metody :wink:
Napadzior - 13-03-2019, 20:57

staszq2 napisał/a:
Outek odpowietrza się sam. Odpalasz zostawiasz do włączenia się wiatraków i ma się odpowietrzyć. Nie znam żadnej innej metody :wink:

Może to zabrzmi dziwnie ale wiatrak nie załącza mi sie nawet po 20 minutach pracy silnika

Bzyk_R1 - 13-03-2019, 22:02

Napadzior, podłącz go pod kompa i zobacz jaka temperatura cieczy. 20 minut to trochę długo. Jak jest zimno to rzeczywiście trochę schodzi ale nie aż tyle.
Napadzior - 18-03-2019, 11:40

Panowie, w mojej okolicy nie bardzo miałem gdzie i kiedy podłączyć do kompa, ale zauważyłem kilka ciekawych rzeczy.
Na chłodnicy założyłem korek 0.9bar i zauważyłem minimalne zmniejszenie twardości przewodów.
Wskaźnik temperatura zawsze wędrował do czwartej kreski, ale od tygodnia widać, że trzyma się 1mm-2mm dalej niż powinno. Dzisiaj po przejażdżce po raz pierwszy na moich oczach załączyły sie oba wentylatory i na ten krótki moment kiedy chodziły wąż od chłodnicy trochę zmiękł.
Jutro oddaje auto do mechanika na wymiane płynu chłodniczego na zielony bo jeżdżę na różowym borygo w którym pojawiła się rdza. Poproszę go o wymianę termostatu i sprawdzenie/wymianę czujników temp.

Bzyk_R1 - 18-03-2019, 11:48

Zamów sobie najtańszy ELM 327 z allegro i ściągnij aplikację na smartfona do sprawdzania parametrów np. Torque lub Piston. Będziesz diagnozował sobie sam outlandera.
staszq2 - 19-03-2019, 20:29

Napadzior napisał/a:
nie załącza mi sie nawet po 20 minutach pracy silnika

Nie ma szans żeby po takim czasie jak jest wszystko ok wiatraki się nie załączyły...
Napadzior napisał/a:
Poproszę go o wymianę termostatu i sprawdzenie/wymianę czujników temp.

Daj znać efektu :wink: