To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [2.4 mivec] [4G69] [O1] brak kompresji na jednym z cylindrów

Stachhu - 16-03-2019, 11:23
Temat postu: [2.4 mivec] [4G69] [O1] brak kompresji na jednym z cylindrów
Czesć,

Spotkała mnie bardzo nieprzyjemna sytuacja. Otóż okazalo sie, ze moj outek ma problem z kompresja głownie na jednym z cylindrów. Zaczęło się ot niewinnie od zwiększonej ilości poboru oleju, potem okazało sie , ze olej leci do dolotu przez jeden cylinder. Luzy zaworowe były minimalne wiec raczej to nie jest przyczyna, poza tym znaleziono kawałki metalu w filtrze oleju... Fotki w linku poniżej

https://drive.google.com/folderview?id=1MC35Zh4g_4g-in2Hg-q7-TDGcrgqbya9

Z kolega mechanikiem u niego w domu w garażu chcemy zdiagnozować ewentualnie wyremontować silnik, ale potrzebujemy przeprowadzić trochę diagnostyki. Przede wszystkim chcemy sprawdzić ciśnienie oleju. Czy macie jakiś patent jak zmierzyć to ciśnienie? Czujnik niskiego ciśnienia oleju jest pod kolektorem dolotowym i trochę ciężko się do niego dostac bez rozbierania dolotu. Macie jakiś inny sposób?
Jakie sa widełki dla silnika 4G69 mivec? Znalazłem rozdział 11F książki serwisowej tam mama podane 78kpa przy biegu jałowym, a cos przy powiedzmy 3.5k rpm?

Jakie macie doświadczenia z tymi silnikami w podobnych przypadkach?

Bede wdzięczny za pomoc. Marzyłem jechać nim na zlot pod koniec maja a tu taka lipa... :-\

Bzyk_R1 - 16-03-2019, 15:06

Mam pewien pomysł. Za małe pieniądze można kupić podstawkę pod filtr oleju z miejscem na czujniki. U siebie mam czujnik temperatury a Ty możesz wkręcić czujnik ciśnienia oleju. Ostatnio oglądałem film Profesora Chrisa w którym udowodnił że różnica ciśnienia jest niewielka i można go mierzyć w różnych miejscach.
Stachhu - 16-03-2019, 22:48

Daj link do tej podstawki?
Bzyk_R1 - 17-03-2019, 10:09

Pierwszy lepszy najtańszy z allegro. M20x1.5 musi być

https://allegro.pl/oferta/adapter-pod-filtr-oleju-m20x1-5-honda-mazda-epman-7699206743