To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - ASX zaczął kopcićna niebiesko

tompas - 22-03-2019, 21:34
Temat postu: ASX zaczął kopcićna niebiesko
Cześć, w poniedziałek kupiłem ASX'a. Podczas zakupu wszystko wyglądało OK. Od 2-3 dni auto zaczęło kopcić na niebiesko. Szczególnie jak jadę pod górkę. Chmura dymu jest spora.

Komuś sięto zdarzyło? Jak myślicie to problem z turbiną, uszczelkąpod głowicą czy jeszcze coś innego?

Moje Mitsu to ASX, 1.8 TDI 150 km, 2013 rok, przebieg 185 000 km (z PL salonu, zakładam,że prawidziwy).

Laknat - 23-03-2019, 07:00

Niebieski dym czyli olej przenika do komory spalania. W najlepszym przypadku mogą być uszczelniacze zaworów albo odma. W najgorszym turbina albo pierścienie lub gładź cylindrów. Ogólnie koszty naprawy mogą być spore. Ale skoro auto masz 3 dni, to możesz dowodzić, że to była wada ukryta i skorzystać z rękojmi, zwłaszcza jeśli masz odpowiednie papiery a sprzedawca nie poinformował Cię, że auto taką wadę ma. Łatwo nie będzie, ale spróbować możesz ....
tompas - 23-03-2019, 08:33

Laknat, dzieki za odpowiedz.

Wiesz moze ile takie poszczegolne naprawy moga kosztowac?

Laknat - 23-03-2019, 08:55

tompas napisał/a:
Laknat, dzieki za odpowiedz.

Wiesz moze ile takie poszczegolne naprawy moga kosztowac?

Nie mam pojęcia. To co Ci podałem to są typowe usterki dla niebieskiego dymu bez względu na markę auta.

Maciek111 - 23-03-2019, 18:27

Może być też uszczelka pod głowicą. Proszę sprawdzić poziom oleju w silniku !!!
Krzyzak - 23-03-2019, 19:09

dokładnie - niebieski dym to spalany olej z silnika
którędy się dostaje to już kwestia sprawdzenia, ale koszty naprawy takiej wady to min. kilka tys. zł

sla - 24-03-2019, 09:32

tompas napisał/a:
Cześć, w poniedziałek kupiłem ASX'a
Oddaj ten samochód sprzedawcy, póki nie jest za późno.
Bzyk_R1 - 24-03-2019, 11:58

Jeżeli masz umowę kupna-sprzedaży na całą kwotę, fakturę VAT marża to odstąp od umowy ze względu na wadę ukrytą i nie męcz się. Szkoda życia na użeranie się z zajechanymi silnikami w przekręconych autach.
sla - 29-03-2019, 14:57

Tutaj masz dobry artykuł
https://www.auto-swiat.pl...rcc=ucs&utm_v=2