To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - SUV dla kobitki

areksto - 05-08-2019, 19:10
Temat postu: SUV dla kobitki
Serwus,
stanalem przed wyzwaniem :D szanowna malzonka zasugerowala abym znalazl dla niej auto w ktorym bedzie wysoko siedziec :) (w domysle SUV bo Vana juz mamy)

Kandydaci ktorzy staneli w szranki: Hyundai ix35,Kia Sorento (propozycje zony:)
Ja celuje w Mitsu Outlander, Nissan X-Trail no i Mazda CX-5/7

Warunek dla mnie dosyc wazny: euro5 ze wzgledu na wprowadzane zakazy wjazdu starszych diesli do coraz wiekszej ilosci niemieckich miast. Bagaznik do ktorego zmieszcze ponton i klamoty wedkarskie :) (od biedy hak zeby podpiac trailer)

CX fajna maszyna ale ja na moj gust ma za maly bagaznik. Outlander mysle o wersji 2.2 177KM (czytalem o tym ile to kosztuje ewentualny serwis itd). Ostatnio napatoczyl sie X-Trail i bylem mile zaskoczony pojemnoscia bagaznika :D

Cena: dobrze byloby zmiescic sie do 10k €.

Macie inne propozycje?

gulgulq - 05-08-2019, 21:12

Honda CR-V.
Krzyzak - 05-08-2019, 22:57

seat ateca - najładniejszy i super wyposażony do tego bardzo cichy
Marcino - 06-08-2019, 08:31

Krzyzak napisał/a:
seat ateca - najładniejszy i super wyposażony do tego bardzo cichy

Ale ateca jest mała w porównaniu do CX7 no i to nowe samochody....

Powiem ci ze jeszcze nie jezdziłem ale mam zamiar. Jakoś Tiguan moją małożonkę bardziej urzekł i KIA sportage się podobała jej.

W przyszłym tyg znowu robie tour da salon,

Olivia - 06-08-2019, 22:07

Ale warunkiem jest 10 tyś Euro. Ateca jest powyżej 100 tyś. zł. Proponuje Forestera. Na pewno nie jest ekonomiczny ale z uwagi na stały napęd bardzo przewidywalny w prowadzeniu.
Krzyzak - 06-08-2019, 22:10

nowy sportage jest wstrętny - ten przód to jakiś dramat i to jest auto dużo mniejsze od ateca
a tiguan faktycznie spoko, też jeździłem, ale wersja, którą moja żona wybrała kosztowała prawie 200 000zł... dużo za dużo na to jak ona traktuje auto (i dzieciaki też)
a te nowe to tak delikatne...
mazdy już nie rozważam - głośna i wszędzie widać księgowych z forda, do tego wybór silników z automatem to jakaś kpina a co najważniejsze - już nie chcę się pchać w rdzę...

areksto - 07-08-2019, 21:15

Zapomnialem dodac , ze mieszkam na terenie gdzie Alpy widac z okna :D W gorach (Alpy) jestem srednio co 2-gi tydzien. Z tego wzgledu naped na 4 lapy to rzecz nieodzowna.

PS.
Dzisiaj rzucil mi sie w oczy Fiat Freemont :) warto sie nad nim zastanawiac?

Krzyzak - 07-08-2019, 21:49

w ateca masz 4x4 za dopłatą a fiat też bardzo spoko jest i zdaje się dużo większy od tego o czym wcześniej mówiliśmy
szczególnie fiatowskie diesle są godne polecenia

areksto - 07-08-2019, 21:55

Krzyzak napisał/a:
w ateca masz 4x4 za dopłatą a fiat też bardzo spoko jest i zdaje się dużo większy od tego o czym wcześniej mówiliśmy
szczególnie fiatowskie diesle są godne polecenia

Ateca ---- to juz poza budzetem 10k €. Przyjrze sie tym fiatom nieco blizej. Niedaleko mnie stoi tez fajny bialy Outlander 177PS :D w weekend mam nadzieje obadac go osobiscie

Krzyzak - 07-08-2019, 22:08

o fakt - ja myślałem, że szukasz auta nowego...
wiele osób właśnie rezygnuje z zakupu ateca bo robią ją tylko w 1 miejscu i kolejka to min pół roku, realnie 8-9 m-cy a bywa i rok oczekiwania, więc jeśli nie ma na placu tego co się chce to ludzie często jadą do forda i biorą kuga...

areksto - 07-08-2019, 22:25

Olivia napisał/a:
Ale warunkiem jest 10 tyś Euro. Ateca jest powyżej 100 tyś. zł. Proponuje Forestera. Na pewno nie jest ekonomiczny ale z uwagi na stały napęd bardzo przewidywalny w prowadzeniu.

Od groma znajomych mialo forka. Tak spolaryzowanej ekipy nigdy nie widzialem :D wiekszosc jednoczesnie kochala i nienawidzia ten samochod :D Wiekszosc przezyla z nim cos co nazywa sie Motorschaden :)

Olivia - 08-08-2019, 12:46

Większość problemów z tym modelem jest związana ze specyficzną obsługą i sposobem jazdy. To auto nie nadaje się dla kogoś kto samochód traktuje jako tylko środek transportu. Ceny obsługi, amortyzacji pojazdu i co najważniejsze sposobu ruszania taką osobę załamią.
Dlatego następne generacje Forestera są już dla typowego szarego zjadacza chleba. Kompletnie nic ciekawego. One bardziej pasują do typowej kobiety.

areksto - 20-08-2019, 22:25

Poszukiwan ciag dalszy. Jutro jade obejrzec brata blizniaka czyli C-Crosser 2,2 z DSG skrzynia. Do tej pory miale tylko manuale a o tej skrzyni nie ma za wiele info w necie.
sampler - 21-08-2019, 11:14

tutaj masz jakiś opis:

https://www.auto-swiat.pl...-biegow/7xv4e5g

To dwu sprzęgłówka z mokrymi sprzęgłami. Jeżeli auto jest używane to poczytaj o wadach tego typu skrzyń biegów, na co zwracać uwagę przy zakupie

areksto - 21-08-2019, 22:04

No i po ogladaniu :D 110kkm na blacie. Salon przed sprzedaza zrobi jeszcze serwis wg. planu producenta.

Skrzynia chodzi tak , ze nie orientowalem sie kiedy biegi zmienia. Plynnosc zajebista. Moc dostepna pod butem od razu. Opoznienie praktycznie niewyczuwalne. Jak sie dogadamy co do ceny biore :D poki co wolaja 9900€ (2011r) . Plusy: cala historia dostepna bo auto bylo caly czas w Citroenie serwisowane.
Minusy: brak wbudowanej navi,kamerki.