To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Hydraulika

Tomek - 05-11-2019, 11:45
Temat postu: Hydraulika
Witam

Czy jest tutaj jaki¶ spec od hydrauliki?
Konkretnie chodzi mi o problemy z naczyniem zbiorczym CWU itp.
Miałem ostatnio mał± awarię, rozerwało mi CWU, zalało kawałek piwnicy.
Prawdopodobnie brakuje mi zaworu bezpieczeństwa, ale chcę to skonsultować z kim¶ kto ma faktycznie o tym pojęcie.
Piec gazowy Vailanta z zasobnikiem na wode 120l.

Krzyzak - 05-11-2019, 20:55

Pytaj Tomku, numer masz :)
Zjadłem zęby na piecach Vaillant a skrótowa odp. na twoje pytanie to tak, powiniene¶ mieć zawór bezpieczeństwa, w przypadku zasobnika jak i samej instalacji grzewczej z reguły ustawiony na 3bary.
Vaillant oferuje gotowe grupy bezpieczeństwa, je¶li masz samoróbkę to kto¶ o tym musiał zapomnieć, powinny być 2 zawory - na wodę z sieci (z reguły na 7bar ustawiony) i na obieg w kotle, 3 bary. Ten ostatni tuż pod odpowietrznikiem pionu.

Marcino - 06-11-2019, 09:33

Ja nie mam gazu ale mam ogrzewanie z wymiennikiem i też mam naczynie przeponowe.
Pod nim mam zawór bezpieczeństwa chyba wł±snie na około 3bar, musiał bym sprawdzić.
Jak nabijałem wodę z sieci i było wiecej to zaczynało ciekn±ć.
Zwykle trzymam na podłogówce i grzejnikach około 1.8 bar.
W naczyniu chyba mam napompowane koło 1.2 aby było nadcisnienie i miejsce na prace układu.

Krzyzak - 06-11-2019, 12:47

Marcino napisał/a:
W naczyniu chyba mam napompowane koło 1.2
fabrycznie dla grzania gazem jest 0.8 do 1.0 - edit: mierzy się przy braku wody w obiegu grzewczym!
jak się co¶ dzieje, to tam na końcu jest zwykły wentyl samochodowy :)
a ci¶nienie w układzie oczywi¶cie powinno być dobrane do wysoko¶ci podnoszenia, więc 1.8 to masz bardzo dużo wg mnie, ja ustawiam na 1.2-1.5 i w momencie gdy kocioł zaczyna grzać to i tak skacze od +0.1 do 0.3 (a czasem więcej jak temp. zasilania jest naprawdę wysoka, powyżej 65° - co zdarza się bardzo rzadko)

Marcino - 06-11-2019, 13:52

No jakos tak mam. Ale spróbuje obniżyć może aby nie obciażać układu .

Dla solarów np musi być wiecej wtedy lepej działa.