Outlander I GEN Techniczne - Wyciek oleju z przewodów olejowych chłodnicy
moro100 - 06-11-2019, 19:12 Temat postu: Wyciek oleju z przewodów olejowych chłodnicy Wyciek oleju z przewodu idącego na chłodnicę (korozja).
https://drive.google.com/open?id=19riCtp-pT-FolHuaOGfeWOgMPAYFMlPJ
Mechanik wyciął kawałek przewodu i założył przewód gumowy na opaskach (nie mam zdjęcia).
Czy to tak może zostać? Jak to zrobić,żeby było dobrze i bezpiecznie ?
Ratunku!
Bzyk_R1 - 07-11-2019, 00:14
Ja zmieniłem całkowicie te przewody na gumowe w stalowym oplocie zbrojone. Nowe w ASO to koszt około 2000 pln niestety. A tak wyjdzie +/- 150pln i kilka godzin pracy osoby która zna się na tym to rozwiązuje problem definitywnie i bezpiecznie.
MitsuGo - 07-11-2019, 09:26
Kolejny punkt do sprawdzania przy eksploatacji Mitsubishi. Muszę sprawdzić czy w L7 2.0 też jest to połączenie.
Cena ASO może zwalać z nóg ale jak guma bezpiecznie załatwia temat to nie jest źle.
Bzyk_R1 - 07-11-2019, 10:13
Użyłem zwykłych przewodów hydrauliki siłowej które zakuwają na miejscu od ręki i na wymiar klienta. Najczęściej korodują połączenia stałe blisko termostatu (to co na zdjęciu wyżej) oraz odcinek na pasie przednim (często uszkadza się przy kolizji). Widywałem też wycieki na połączeniach stalych z giętkimi najczęściej po prostu się odkręca. Łatwo to zauważyć z kanału lub podnośnika.
moro100 - 07-11-2019, 10:48
Super,że jest jakaś alternatywa.Jestem trochę obrażona na mojego turbiaka, że wyskoczył z taką awarią miesiąc po zrobieniu tylnego zawieszenia.Ale jak mu nie wybaczyć...
|
|
|