To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Pinin - Szarpanie na 2 1.8mpi

japanfan - 19-11-2019, 19:05
Temat postu: Szarpanie na 2 1.8mpi
Witam! Do tej pory posiadałem Pinina 2.0 gdi i był bardzo elastyczny i żwawy ale niestety ruda go zjadła ;) Kupiłem drugiego tylko z silnikiem mpi 1.8 Nie znam tego silnika ale wydaje mi się że coś słaby jest i np.na 2 często przed dodaniem gazu dławi go trochę jak by mu mocy brakowało. Jesteście mi w stanie powiedzieć czy rzeczywiście jest taki słabiutki
tony.zielony - 21-11-2019, 13:14

Nie jest słabiutki. Coś jest nie tak jak powinno. Diagnostyka.
janusz58 - 03-04-2021, 03:38

Pajero Pinin benzyna gaz 1,8 2003 samochód szarpie obojętnie na czym jedzie benzyna czy gaz.Wymieniłem wszystkie filtry świece ,przewody wysokiego napięcia i cewki zapłonowe mechanicy rozkładają ręce.Proszę o podpowiedż co jeszcze
tony.zielony - 02-05-2021, 17:08

Cześć,

Mam podobny problem tyle że u mnie szarpie tylko na gazie.
Wymienilem, przewody, cewki, świece, listwę wtryskową, a ostatnio nawet sterownik gazu Stag.
Wymiana listwy gazowej pomogła na tydzień, problem wrócił.
Wymiana sterownika gazowego ( a właściwie chwilowa zamiana na czas realizacji gwarancji starej) też pomogła na tydzień i z powrotem do szarpania.
Szarpanie tylko przy ruszaniu z wolnych obrotów, później przestaje.
Na benzynie płynnie.

Może ktoś ma jakieś sugestie?

[ Dodano: 08-12-2021, 00:35 ]
Przyczyna -zbyt mała dawka gazu. Po regulacji spalanie podskoczyło ale nie szarpie.

Marcinlesiu - 24-08-2022, 15:19

panowie u mnie podobny temat pinin 1,8 mpi w lpg czy na gazie czy na benzynie chwilowa utrata mocy i spadek obrotów z 3000 na 2500 tak jak by mi ktoś reczny zaciągnął sporadycznie kilka razy w tygodniu sprawdziłem na obd 2 i wyświetla sie błąd układ paliwowy dolot powietrza czy to może być czujnik podciśnienia lub sonda lambda a może ktoś miał podobnie ???
Ol' Funky - 10-01-2023, 07:29

U mnie w MPI takie objawy dawał padnięty przepływomierz, po wymianie wszystko ok. :mrgreen: