To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Mitsubishi Lancer 1.8 (140 KM)

Cmada - 22-11-2019, 22:10
Temat postu: Mitsubishi Lancer 1.8 (140 KM)
Jako że to mój pierwszy post tutaj, to najpierw witam wszystkich ;)

Sprawa tyczy się samochodu jak w temacie, a konkretnie:
https://www.otomoto.pl/of...g-ID6CEHrM.html

Z tego co się zdążyłem dowiedzieć:
- auto jakiejś znajomej osób z salonu, nie z rozliczenia, więc nie było przez nich sprawdzane
- ktoś już oglądał to auto dla klienta i "podobno" mechanicznie wszystko sprawne, a jedyne mankamenty to lekka korozja na nadkolach + te wizualne (jakieś wgniotki na masce, odpryski, był malowany jeden element po spotkaniu z krawężnikiem) (podobno, bo ile w tym prawdy to nie wiem)
- brak drugiego kompletu opon (założone są chyba letnie) co może być problemem, bo chciałem nim wracać 400 km w piątek

Sam samochód z polskiego salonu, drugi właściciel.
Jedyne co ja widzę, że jakoś dziwnie jest wygnieciony fotel kierowcy, widać na zdjęciach kilka odprysków na ramce, wnętrze trochę zużyte, ale nie ma co oczekiwać cudów po 10-letnim aucie.

Czekam na Wasze opinie, jak również propozycję, gdzie/u kogo mógłbym sprawdzić ten samochód przed zakupem.

apg2312 - 23-11-2019, 01:59

Moje skromne zdanie - 3 rzeczy zniechęciłyby mnie do kupna tego samochodu.
1 Sobiesław Zasada Automotive to jak można sprawdzić autoryzowany dealer i serwis samochodów. Nowe i używane samochody marek Mercedes-Benz, Subaru, Jeep oraz Alfa Romeo.
Ale nie Mitsubishi. A w Krakowie jest na pewno salon Mitsubishi - Auto Krak. Tam zresztą powinieneś móc sprawdzić auto.
2 LPG. Nie, żebym był jakimś wrogiem LPG, broń Boże, ale instalację gazową zakłada ktoś, kto dużo jeździ, i chce obniżyć koszty paliwa. Co zresztą pokazuje przebieg - 191 tyś w 9 lat. IMHO sporo.
Ja po prostu osobiście wolałbym kupić czyste auto, i samemu je zagazować.
3 Hak. Wiem, fajnie że jest, można wypożyczyć przyczepę kempingową, i jechać na wakacje ;) Ale problem jest w tym, że nie wiesz, co to auto ciągnęło, na jakim dystansie i w jakich warunkach. A mimo wszystko przyczepa to obciążenie zarówno dla silnika, układu przeniesienia napędu jak i układu jezdnego (zawieszenia, hamulce). Ale tu możemy tylko zgadywać ;)

Dodatkowo jak rozumiem
Cmada napisał/a:
auto jakiejś znajomej osób z salonu, nie z rozliczenia, więc nie było przez nich sprawdzane

oznacza, że auto jest u nich w komisie ?

Cmada - 23-11-2019, 18:25

Dzięki za opinię :wink:
1. Na początku fakt, że stoi u dealera upatrywałem jako plus, mając myśl, że wzięli go od jakiegoś znajomego na zasadzie rozliczenia i obejrzeli go dokładnie.
2. LPG się nie obawiam, przebieg rzeczywiście duży, ale do zaakceptowania.
3. Hak widziałem, ale jakoś to zbagatelizowałem, dzięki za zwrócenie uwagi.

apg2312 napisał/a:

Dodatkowo jak rozumiem
Cmada napisał/a:
auto jakiejś znajomej osób z salonu, nie z rozliczenia, więc nie było przez nich sprawdzane

oznacza, że auto jest u nich w komisie ?

W sensie u nich na miejscu tak, ale nie jest u nich na zasadzie komisu, bo jakbym się zdecydował, to oni kontaktują się z właścicielką i umowę podpisuje bezpośrednio z nią. Bardziej coś w stronę pośrednictwa przy sprzedaży.

Jednakże wczoraj znalazłem informację, że ubezpieczenie jest do bodajże 22 grudnia 2019, plus brak zimowych kół, co skłania mnie ku odpuszczeniu tego egzemplarza :|