Pajero Sport - [3.0 V6] Problem ze skrzynią biegów _ automat
SAD28 - 07-01-2020, 20:17 Temat postu: [3.0 V6] Problem ze skrzynią biegów _ automat Witam,
Mam ostatnio problem ze skrzynia automatyczną biegów , mianowicie po uruchomieniu silnika i po przełączeniu z P na D przez kilka pierwszych minut jest OK natomiast po chwili jest tak jakby wyrzuciła bieg, podnosza sie obroty i auto nie jedzie, jak dodam gazu to bieg wskakuje ale ruszam "ze zrywem"
Dziś pojawił sie kolejny objaw , po uruchomieniu ruszyłem ale bieg był jakby tylko jeden " 3" nie czułem zmaiany biegów przez skrzynie i ciężko było ruszyć z miejsca więc nie był to pierwszy bieg i przy prędkości 80 km/h miał 3000 obr/min. czyli nie byl to 4 bieg.
Co może być przyczyną takiego zachowania?
Dodam że jest to Pajero Sport z 2002 roku z silnikiem 3.0 benzyna.
KrzysiekC - 16-01-2020, 09:07
Zaczął bym od sprawdzenia wiązki elektrycznej przy skrzyni czy coś nie jest zasniedziałe.
Ewentualnie problem z komputerem skrzyni.
No i jaki jest olej i jego stan??
zbyszekm2 - 21-01-2020, 14:09 Temat postu: Re: Problem ze skrzynią biegów _ automat
SAD28 napisał/a: | Witam,
Mam ostatnio problem ze skrzynia automatyczną biegów , mianowicie po uruchomieniu silnika i po przełączeniu z P na D przez kilka pierwszych minut jest OK natomiast po chwili jest tak jakby wyrzuciła bieg, podnosza sie obroty i auto nie jedzie, jak dodam gazu to bieg wskakuje ale ruszam "ze zrywem"
Dziś pojawił sie kolejny objaw , po uruchomieniu ruszyłem ale bieg był jakby tylko jeden " 3" nie czułem zmaiany biegów przez skrzynie i ciężko było ruszyć z miejsca więc nie był to pierwszy bieg i przy prędkości 80 km/h miał 3000 obr/min. czyli nie byl to 4 bieg.
Co może być przyczyną takiego zachowania?
Dodam że jest to Pajero Sport z 2002 roku z silnikiem 3.0 benzyna. |
1. Trzeba zacząć od sprawdzenia lin ki pozycjonera.
2. czujnik wchodzący i wychodzacy predkosci obrotowej skrzyni biegów
3. poz 3 to tryb awaryjny. skrzynia jak coś jest nie tak z nia wrzuca automatycznie bieg 3
4. czy pali się p i n jednoczesnie?
piotrc5 - 15-12-2021, 20:11
Witam.
Czy rozwiązałeś problem?
Michauuuuu - 16-12-2021, 22:53
Witam. Gdzie znajdę czujnik wchodzący i wychodzacy predkosci obrotowej skrzyni biegów?
Miałem kiedyś tak ,że nie wrzucał nadbiegu, po wymianie elektrozaworu ustało. Teraz po ok. 4 miesiacach ponownie to samo. Albo mam pecha i padł znowu ten elektrozawór (używany) albo problem leży gdzie indziej...
|
|
|